Ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες υπογράμμισε σήμερα πως η χώρα του δεν εμπλέκεται καθ' οιονδήποτε τρόπο στα τεκταινόμενα στη Συρία, αλλά προειδοποίησε πως σε περίπτωση που απειληθεί, το Εβραϊκό κράτος θα απαντήσει «με όλες τις δυνάμεις του».

«Το Ισραήλ δεν έχει και ούτε θα εμπλακεί ποτέ στις μάχες στη Συρία, αλλά εάν κάποιος επιχειρήσει να μας πλήξει, τότε εμείς θα απαντήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας», προειδοποίησε στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της χώρας.

«Το Ισραήλ διαθέτει έναν ισχυρό, σύγχρονο και δυναμικό στρατό κι ένα σύστημα αμύνης προηγμένο όσο ποτέ άλλοτε», πρόσθεσε ο Πέρες, επισημαίνοντας πως για τον ίδιο η κατάσταση στη Συρία δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο, «τοπικό γεγονός», αλλά ένα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον πληθυσμό ότι «ουδείς λόγος υφίσταται για να μεταβάλλει τις καθημερινές του συνήθειες», ιδίως μετά την χθεσινή έγκριση από το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας της ανάκλησης «σε περίσταση ανάγκης» χιλίων εφέδρων στα βόρεια της χώρας.

Επίσης κι ο ισραηλινός Τύπος σήμερα εμφανίζεται καθησυχαστικός, παροτρύνοντας τους αναγνώστες του να δείξουν ψυχραιμία. «Keep calm and carry on» («Παραμείνετε ψύχραιμοι και συνεχίστε») τιτλοφόρησε σήμερα το πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Ποστ της Ιερουσαλήμ, η οποία στις εσωτερικές της σελίδες επικαλείται αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων που δηλώνουν «αρκετά πεπεισμένοι» ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν θα αποτολμούσε να εξαπολύσει επιθέσεις κατά του Ισραήλ

«Το να το πράξει θα σηματοδοτούσε πιθανόν τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του καθεστώτος του», έγραψε.