Ένα βήμα πίσω φαίνεται πως κάνει η διεθνής κοινότητα όσον αφορά την επέμβαση στη Συρία, αφού όπως όλα δείχνουν οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά το πόρισμα με τα ευρήματα των επιθεωρητών του ΟΗΕ που αναμένεται να κατατεθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο,. H βρετανική Βουλή καταψήφισε την πρόταση Κάμερον για ανάληψη δράσης και ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα απέχει από το στρατιωτικό σκέλος οποιασδήποτε ενέργειας κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Οι βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν την πρόταση της κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία.

Η απόφαση πάρθηκε με 285 ψήφους κατά και 272 υπέρ. Ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρο ότι το κοινοβούλιο δεν θέλει την επέμβαση και «η κυβέρνηση θα πράξει αναλόγως».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να επικαλεστεί το βασιλικό προνόμιο και να πάει αντίθετα στη βούληση του κοινοβουλίου. «Σας διαβεβαιώνω για αυτό», είπε. «Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρξει μια σκληρή απάντηση κατά της χρήσης χημικών όπλων. Πιστεύω όμως επίσης ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη βούληση του κοινοβουλίου», πρόσθεσε.

Αποτέλεσμα της ήττας του κυβερνητικού σχηματισμού στο κοινοβούλιο ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να απέχει από κάθε στρατιωτική δράση στη Συρία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ.

«Ήλπιζα ότι θα κερδίσουμε αλλά καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες σχετικά με την ανάμειξή μας στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Χάμοντ κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου BBC.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ένας από τους βασικούς συμμάχους της χώρας, θα απογοητευτεί με την ανακοίνωση ότι η Μεγάλη Βρετανία «δεν θα εμπλακεί στην υπόθεση», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν νομίζω πως η αποχή της Βρετανίας θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει οποιαδήποτε δράση».

Χωρίς αποτέλεσμα στον ΟΗΕ

Μετά και από το κάλεσμα του γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, να δοθεί χρόνος στους επιθεωρητές του Οργανισμού για να ολοκληρώσουν τό έργο τους στη Δαμασκό, η διεθνής κοινότητα φαίνεται να αναστέλει -τουλάχιστον για λίγα 24ωρα- τα σχέδια για άμεση επίθεση εναντίον στρατηγικών στόχων του συριακού καθεστώτος, υπό το βάρος τόσο των αντιδράσεων της Ρωσίας, όσο και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Το πόρισμα με τα ευρήματα των επιθεωρητών του οργανισμού αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ και η σημερινή συνεδρίαση των εκπροσώπων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας συνεδρίασαν για το θέμα της Συρίας, ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα.

Η συνάντηση αυτή, που διήρκησε μόλις 45 λεπτά, έγινε κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας. Κανείς από τους πρεσβευτές των πέντε χωρών -Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Κίνα- δεν έκανε δηλώσεις μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Ο Ομπάμα ενημέρωσε το Κογκρέσο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Τζον Μπένερ, για να συζητήσουν το θέμα της Συρίας, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικάνου πολιτικού, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν περισσότερες διαβουλεύσεις με το Κογκρέσο και με τον αμερικανικό λαό για το ζήτημα αυτό.

Στην επικοινωνία που είχαν συζητήθηκαν τα θέματα που είχε θίξει ο Μπένερ σε μια επιστολή του προς τον Ομπάμα την Τετάρτη, όπως το νομικό έρεισμα μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης, τα πιθανά προηγούμενα που μπορεί να θέσει αυτό το πλήγμα, οι στόχοι και η στρατηγική των ΗΠΑ στη Συρία.

«Μόνο ο πρόεδρος μπορεί να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα και είναι σαφές ότι θα χρειαστεί περισσότερος διάλογος και διαβούλευση με το Κογκρέσο καθώς και καλύτεραη επικοινωνία με τον αμερικανικό λαό», ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του Μπένερ, Μπρένταν Μπακ.

Κάμερον: Δεν ζητώ πόλεμο με τη Συρία

Νωρίτερα, ο Ντέιβιντ Κάμερον κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της βρετανικής βουλής για τα τεκταινόμενα στη Συρία δήλωσε ότι θα περιμένει την τελική έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για το ποιος ευθύνεται για την εκατόμβη νεκρών στη Δαμασκό έπειτα από την πιθανολογούμενη επίθεση της 21ης Αυγούστου με νευροπαραλυτικό αέριο.  

Όταν ρωτήθηκε αν η Βρετανία θα πιέσει να αναληφθεί στρατιωτική δράση εναντίον της Συρία αν υπάρξει αντίθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Κάμερον υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «αδιανόητο».

«Θα ήταν αδιανόητο να προχωρήσουμε, αν υπήρχε ισχυρή αντίθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν προτείνω πόλεμο με την Συρία, είπε ο βρετανός πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι στόχος μιας πιθανής επέμβασης στη Συρία δεν θα είναι η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του Άσαντ αλλά να περιορίσει τις δυνατότητες του καθεστώτος της Δαμασκού να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. 

«Το θέμα δεν είναι να συνταχθούμε με μία πλευρά, να εισβάλλουμε, να αλλάξουμε το καθεστώς, ούτε καν να συνεργαστούμε πιο στενά με την αντιπολίτευση», πρόσθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός. «Το θέμα είναι η ευρεία χρήση χημικών όπλων και η απάντησή μας σε ένα έγκλημα πολέμου, τίποτε άλλο».

Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, παραδεχόμενος όμως ότι «δεν υπάρχει 100% βεβαιότητα».

«Δεν υπάρχει 100% βεβαιότητα όσον αφορά την ευθύνη» για την επίθεση με χημικά, όμως «πρέπει να πάρετε μια απόφαση», δήλωσε ο Κάμερον απευθυνόμενος στους βρετανούς βουλευτές.

«Πολιτική λύση» ζητά ο Ολάντ

Οι δηλώσεις Κάμερον ήρθαν λίγες ώρες μετά και την μερική υποχώρηση του Φρανσουά Ολάντ ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον ηγέτη της συριακής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταματήσουν «οι σφαγές» και «η κλιμάκωση της βίας» και να προωθηθεί μια «πολιτική λύση».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας διαβεβαίωσε εξάλλου εκ νέου ότι το Παρίσι θα προσφέρει «κάθε βοήθεια, την πολιτική του υποστήριξη, αλλά και ανθρωπιστική και υλική βοήθεια» στην συριακή αντιπολίτευση, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε μια αύξηση της «στρατιωτικής υποστήριξης του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού», όπως είχε κάνει την Τρίτη.

Στρατιωτική δράση ακόμα και με παράκαμψη του Συμβουλίου Ασφαλείας

Σημειώνεται ότι νωρίτερα την Πέμπτη, η κυβέρνηση της Βρετανίας έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμα των νομικών της συμβούλων, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται στις ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά της Συρίας ακόμη κι αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπλοκάρει τη διαδικασία.

Η βρετανική κυβέρνηση δημοσιοποίησε επίσης υλικό των υπηρεσιών πληροφοριών για την επίθεση με χημικά όπλα που έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Συρία, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πραγματοποιήθηκε μια επίθεση αυτού του είδους, όπως και ότι είναι «πολύ πιθανό» πως η συριακή κυβέρνηση κρύβεται πίσω από αυτήν και ότι υπάρχουν «ορισμένες» πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι αυτό συνέβη.

Κινητοποίηση από τη Συρία

Την ίδια στιγμή ο συριακός στρατός βρίσκεται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για αντιμετώπιση πιθανής επέμβασης από μέρους των Δυτικών. «Εργαζόμαστε, όπως κάνουν όλοι οι στρατοί του κόσμου, για το χειρότερο σενάριο. Λαμβάνουμε μέτρα για να προστατεύσουμε την χώρα από τα πλήγματα και να προετοιμάσουμε τις συνθήκες για μια κατάλληλη απάντηση», εξήγησε αξιωματούχος των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Σύρος πρωθυπουργός Ουάελ αλ Χάλκι από την πλευρά του, ζήτησε σήμερα την κινητοποίηση των εθνικών πόρων για να διαφυλαχθεί η παροχή των βασικών κρατικών υπηρεσιών στην περίπτωση που γίνει μια στρατιωτική επίθεση από τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους τους τις επόμενες ημέρες στην Συρία.