current views are: 1

30 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση05:18

«Πονοκέφαλος» στις ΗΠΑ για το «όχι» της Βρετανίας σε επέμβαση στη Συρία

Το πισωγύρισμα της Βρετανίας για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία προκάλεσε έντονο πονοκέφαλο στις ΗΠΑ οι οποίες βλέπουν ότι χάνουν έναν ισχυρό σύμμαχο. 

Δημοσίευση 05:18’
αρθρο-newpost

Το πισωγύρισμα της Βρετανίας για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία προκάλεσε έντονο πονοκέφαλο στις ΗΠΑ οι οποίες βλέπουν ότι χάνουν έναν ισχυρό σύμμαχο. 

Το πισωγύρισμα της Βρετανίας για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία προκάλεσε έντονο πονοκέφαλο στις ΗΠΑ οι οποίες βλέπουν ότι χάνουν έναν ισχυρό σύμμαχο. Μπορεί ο βρετανός πρωθυπουργός να δήλωσε από το βήμα της Βουλής πως δεν προτείνει πόλεμο, αλλά πως στόχος μιας πιθανής επέμβασης θα είναι να περιορίσει τις δυνατότητες του καθεστώτος της Δαμασκού να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, ωστόσο το κοινοβούλιο είχε αντίθετη άποψη και δεν θέλησε να εμπλακεί η χώρα σε κάτι τέτοιο τουλάχιστον πριν να βγουν τα αποτελέσματα των επιθεωρητών του ΟΗΕ.

Αποφασισμένος να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τη Βρετανία δηλώνει από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αφού στόχος του είναι να βρει έναν «διεθνή συνασπισμό» που θα θέλει να δράσει από κοινού στη Συρία προκειμένου να απαντήσει στην επίθεση με χημικά όπλα.

Σε δηλώσεις του από τη Μανίλα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, μετά την απόρριψη από το βρετανικό κοινοβούλιο της πρότασης για στρατιωτική επέμβαση ανέφερε ότι «είναι ο σκοπός του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της κυβέρνησής μας, όποια απόφαση ληφθεί, θα περιλαμβάνει έναν διεθνή συνασπισμό και μια προσπάθεια», είπε ο Χέιγκελ κατά το ταξίδι του στις Φιλιππίνες, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τη Βρετανία.

«Η προσέγγισή μας είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να βρούμε έναν διεθνή συνασπισμό που θα δράσει από κοινού. Και πιστεύω πως βλέπετε έναν αριθμό χωρών που δημόσια δηλώνουν τη θέση τους για τη χρήση χημικών όπλων», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στην απόφαση που έλαβε η βρετανική βουλή ο κ. Χέιγκελ επισήμανε ότι η χώρα του σέβεται την ψηφοφορία. «Είναι ευθύνη κάθε χώρας να λαμβάνει τις αποφάσεις της. Εμείς συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις με τους Βρετανούς όπως και με τους άλλους συμμάχους μας. Η διαβούλευση αυτή περιλαμβάνει τρόπους για να προχωρήσουμε μαζί σε μια απάντηση για την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία», διευκρίνισε.

Ερωτηθείς αν η Συρία μπορεί να κάνει κάτι για να αποφύγει ενδεχόμενη αμερικανική στρατιωτική δράση εναντίον της, απάντησε: «Δεν έχω ενημερωθεί για καμιά αλλαγή στη θέση του καθεστώτος Ασαντ σε οποιοδήποτε θέμα. Ενεργώ με αυτό που έχω χειροπιαστό. Δεν εξετάζω υποθετικές καταστάσεις».

Ο κ. Χέιγκελ βρίσκεται στη Μανίλα, τελευταίο σταθμό μιας περιοδείας μιας εβδομάδας στην Ασία, η οποία πραγματοποιήθηκε στη σκιά της συριακής κρίσης.

Η ψυχρολουσία του Κάμερον

Σε μια κρίσιμη συνεδρίαση του βρετανικό κοινοβούλιο καταψήφισε χθες το βράδυ την πρόταση Κάμερον για ανάληψη δράσης και ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα απέχει από το στρατιωτικό σκέλος οποιασδήποτε ενέργειας κατά του καθεστώτος Άσαντ. Η απόφαση πάρθηκε με 285 ψήφους κατά και 272 υπέρ. Ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρο ότι το κοινοβούλιο δεν θέλει την επέμβαση και «η κυβέρνηση θα πράξει αναλόγως».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να επικαλεστεί το βασιλικό προνόμιο και να πάει αντίθετα στη βούληση του κοινοβουλίου. «Σας διαβεβαιώνω για αυτό», είπε. «Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρξει μια σκληρή απάντηση κατά της χρήσης χημικών όπλων. Πιστεύω όμως επίσης ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη βούληση του κοινοβουλίου», πρόσθεσε.

Αποτέλεσμα της ήττας του κυβερνητικού σχηματισμού στο κοινοβούλιο ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να απέχει από κάθε στρατιωτική δράση στη Συρία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ.

«Ήλπιζα ότι θα κερδίσουμε αλλά καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες σχετικά με την ανάμειξή μας στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Χάμοντ κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου BBC.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ένας από τους βασικούς συμμάχους της χώρας, θα απογοητευτεί με την ανακοίνωση ότι η Μεγάλη Βρετανία «δεν θα εμπλακεί στην υπόθεση», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν νομίζω πως η αποχή της Βρετανίας θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει οποιαδήποτε δράση».

Χωρίς αποτέλεσμα και η σύσκεψη στον ΟΗΕ

Μετά και από το κάλεσμα του γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, να δοθεί χρόνος στους επιθεωρητές του Οργανισμού για να ολοκληρώσουν τό έργο τους στη Δαμασκό, η διεθνής κοινότητα φαίνεται να αναστέλει -τουλάχιστον για λίγα 24ωρα- τα σχέδια για άμεση επίθεση εναντίον στρατηγικών στόχων του συριακού καθεστώτος, υπό το βάρος τόσο των αντιδράσεων της Ρωσίας, όσο και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Το πόρισμα με τα ευρήματα των επιθεωρητών του οργανισμού αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ και η σημερινή συνεδρίαση των εκπροσώπων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας συνεδρίασαν για το θέμα της Συρίας, ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα.

Η συνάντηση αυτή, που διήρκησε μόλις 45 λεπτά, έγινε κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας. Κανείς από τους πρεσβευτές των πέντε χωρών -Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Κίνα- δεν έκανε δηλώσεις μετά τη λήξη της συνεδρίασης.


σχετικα αρθρα