Είκοσι χρόνια έπειτα τη λήξη των συγκρούσεων της δεκαετίας του '90 στην πρώην Γιουγκοσλαβία εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 14.000 ατόμων, ανακοίνωσε το περιφερειακό συντονιστικό όργανο των ενώσεων των οικογενειών αγνοουμένων και κάλεσε τις κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής να λάβουν μέτρα για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Σε ειδική ανακοίνωση του οργάνου, που εκδόθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγνοουμένων Ατόμων (30 Αυγούστου), υπογραμμίζεται - μεταξύ άλλων - ότι "για περισσότερα από είκοσι χρόνια πολλές οικογένειες αναζητούν - χωρίς επιτυχία - τους αγαπημένους τους, που εξαφανίστηκαν στην Κροατία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο".

«Τα μέλη του περιφερειακού συντονιστικού οργάνου, ως εκπρόσωποι αυτών των οικογενειών, απευθύνουν έκκληση στις αρχές των χωρών της περιοχής να αναλάβουν την υποχρέωση να εξακριβώσουν την τύχη των πολιτών τους» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Οργάνου, που αποτελείται από 16 ενώσεις.

Περίπου 40.000 άτομα εξαφανίστηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων στην πρώην Γιουγκοσλαβία, εκ των οποίων οι 30.000 στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.