Οργάνωση που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για το κύμα των φονικών επιθέσεων που συγκλόνισε την Τετάρτη την ιρακινή πρωτεύουσα δηλώνοντας ότι έγιναν ως αντίποινα για την εκτέλεση από την κυβέρνηση 17 σουνιτών μουσουλμάνων θανατοποινιτών.

«Το νέο κύμα των επιθέσεων που οργάνωσαν οι σουνίτες λέοντες της Βαγδάτης και άλλοι ισλαμιστές αποτελούν μια απάντηση στα εγκλήματα» της κυβέρνησης που προχώρησε στην εκτέλεση ενόπλων ισλαμιστών, αναφέρει η ανακοίνωση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιθέσεις σε όλη τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες στο σφοδρότερο κύμα θρησκευτικής βίας που πλήττει τη χώρα τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια. Μόλις την περασμένη εβδομάδα περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα, εκρήξεις μηχανισμών σε δρόμους και πυροβολισμούς, ενώ 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τετάρτη όταν τουλάχιστον δώδεκα βομβιστικοί μηχανισμοί, στην πλειοψηφία τους παγιδευμένα αυτοκίνητα, εξερράγησαν στην πρωτεύουσα και τα περίχωρά της.

Στις 19 Αυγούστου το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την εκτέλεση 17 προσώπων, εκ των οποίων 16 κατάδικοι για «τρομοκρατική δράση».

Οι εκτελέσεις αυτές αυξάνουν σε 67 τον αριθμό των κρατουμένων που τιμωρούνται με την εσχάτη των ποινών από την αρχή του έτους, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε στοιχεία των ιρακινών αρχών.

«Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε παρά την παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας που ανέπτυξαν δεκάδες χιλιάδες από τα γαϊδούρια τους και άλλα ζώα (δηλαδή: αστυνομικούς και στρατιώτες) στη Βαγδάτη και στα περίχωρα, μετατρέποντας την πόλη σε πραγματική φυλακή για τον πληθυσμό της», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Αυτό που συνέβη στη Βαγδάτη είναι μήνυμα εκδίκησης για το αίμα των αδελφών μας και αν ενεργήσετε και πάλι με τον ίδιο τρόπο, θα πράξουμε το ίδιο», προειδοποίησε η οργάνωση.

Ο ΟΗΕ και πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν κατά το παρελθόν τις ιρακινές αρχές να μην εφαρμόζουν την εσχάτη των ποινών.

Αναλυτές ανέφεραν πρόσφατα ότι επιθέσεις είχαν σημειωθεί ύστερα και από άλλες εκτελέσεις ακραίων ισλαμιστών.