Η Συρία «προφανώς και θα αντιδράσει» σε μία πιθανή στοχευμένη επίθεση εναντίον της και «θα υπάρξει κίνδυνος για παγκόσμια ανάφλεξη από τη σύρραξη αυτή», προειδοποίησε σήμερα η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο, επαναλαμβάνοντας την άρνηση της κυβέρνησής της να συνδράμει μία τέτοια επιχείρηση χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Από μία δραματική και τρομερή σύρραξη κινδυνεύουμε να φθάσουμε σε μία ανάφλεξη, ακόμη και σε μία παγκόσμια ανάφλεξη», τόνισε η Μπονίνο σε σχόλιό της στο τηλεοπτικό δίκτυο SkyTg24, απαντώντας στην ερώτηση για τις επιθετικές βλέψεις άλλων δυτικών χωρών κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Κατά την ίδια, μία στρατιωτική επέμβαση ενέχει πάντοτε τον κίνδυνο να παραταθεί επ’ αόριστον: «αρχίζουμε πάντοτε έτσι, με στοχευμένες επιθέσεις, χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ. Φυσικά και θα αντιδράσει η Συρία».

«Ακόμη κι εάν είναι πιο μακρά, πιο σκληρή και πολλές φορές μοιάζει άκαρπη, η εφαρμογή των διπλωματικών πιέσεων και η πολιτική πίεση αποτελούν τη μόνη λύση που πρέπει ν’ ακολουθήσουμε», πρόσθεσε η Μπονίνο.

Η Ιταλίδα ΥΠΕΞ, που χθες είχε μεταβεί στο Παρίσι, ερωτήθηκε συγκεκριμένα για το γαλλικό «ναι» και το «όχι» του βρετανικού κοινοβουλίου σε μια στρατιωτική επέμβαση: «Κάθε χώρα έχει τις διαδικασίες της και αυτές οι αποφάσεις θα πρέπει να γίνονται σεβαστές. Όμως το δίδαγμα που πρέπει να βγάλουμε είναι ότι μία εκ των προτέρων διαβούλευση μεταξύ των μελών της ΕΕ θα ήταν χρήσιμη».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Στάμπα η επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, αναφερόμενη στην απόφαση της Γαλλίας να συστρατευτεί ανεπιφύλακτα με τους Αμερικανούς σε μία περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, φέρεται να δήλωσε για τη χθεσινή συνάντησή της με τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον ομόλογό της Λοράν Φαμπιούς ότι «με τους Γάλλους συμφωνήσαμε στο γεγονός ότι δεν συμφωνούμε».