Οι ηγέτες της αμφισβήτησης στη Λιβύη δημιούργησαν ένα μεταβατικό "ανεξάρτητο Εθνικό Συμβούλιο", το οποίο θα εκπροσωπεί τις πόλεις που έχουν περιέλθει στον έλεγχο της εξέγερσης, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του συμβουλίου, διευκρινίζοντας πως η σύνθεση του εκτελεστικού αυτού οργάνου είναι ακόμα υπό συζήτηση. Την ίδια ώρα ο Καντάφι χάνει έδαφος με τις πόλεις Μιζουράτα και Ζαουίγια να είναι υπό τον έλεγχο των αντιπάλων του. Εν τω μεταξύ σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στη σερβική τηλεόραση ο  Λίβυος ηγέτης

ξεκαθαρίζει ότι θα παραμείνει στη Λιβύη και επέρριψε στους ξένους και την Αλ Κάιντα την ευθύνη για την αναταραχή που απειλεί τη 41χρονη διακυβέρνησή του. Στη συνέντευξη, η οποία σύμφωνα με το σταθμό Pink στο Βελιγράδι δόθηκε στο γραφείο του Καντάφι στην Τρίπολη, ο λίβυος ηγέτης επέκρινε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος του και την έναρξη έρευνας για εγκλήματα πολέμου. Το Συμβούλιο, είπε ο Καντάφι, δεν μπορεί να δει ότι η Τρίπολη είναι ασφαλής.

Σύμφωνα ωστόσο με την εφημερίδα Άσαρκ αλ Αουσάτ, που έχει την έδρα της στο Λονδίνο, οι δυνάμεις του Καντάφι ελέγχουν πλέον μόνη τη μισή Τρίπολη.

Αναμένεται να σχηματιστεί προσωρινή κυβέρνηση

"Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Εθνικού Συμβουλίου ανακοινώθηκε σε όλες τις πόλεις της Λιβύης που έχουν απελευθερωθεί από την επανάσταση της 17ης Φεβρουαρίου", δήλωσε ο Αμπντελχαφέζ Γόκα σε συνέντευξη Τύπου από τη Βεγγάζη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης και προπύργιο της εξέγερσης.  Το συμβούλιο είναι "το πρόσωπο της Λιβύης στη διάρκεια της μετάβασης", επεσήμανε προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με θέμα τη σύνθεση και τις λειτουργίες του νέου αυτού οργάνου.

Χθες, Σάββατο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ, που παραιτήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα, είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα ότι θα σχηματιστεί μία μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα κυβερνά τη χώρα μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών.

"Ο κ. Μουστάφα είναι στο πλευρό της επανάστασης, προεδρεύει του συμβουλίου στην πόλη Μπάιντα. Είμαστε σε επαφή με όλες τις απελευθερωμένες πόλεις για τη δημιουργία του Συμβουλίου αυτού", δήλωσε ο εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε για το ρόλο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης στη σύσταση αυτού του προσωρινού εκτελεστικού οργάνου.

"Κάθε πόλη, απελευθερωμένη ή όχι, θα ερωτηθεί για το σχηματισμό του", διαβεβαίωσε ο Αμπντελχαφέζ Γόκα.

"Τα συμβούλια κάθε πόλης λειτουργούν και δεν τίθεται θέμα να μοιραστεί η Λιβύη σε βορρά, νότο, δύση ή ανατολή, ή σε φυλετική βάση. Το Συμβούλιο είναι στη Βεγγάζη, γιατί είναι μια απελευθερωμένη πόλη", πρόσθεσε, επαναβεβαιώνοντας πως η Τρίπολη είναι η πρωτεύουσα της Λιβύης.

"Οι υπόλοιπες περιοχές της Λιβύης θα απελευθερωθούν από το λιβυκό λαό", είπε, απορρίπτοντας "κάθε εξωτερική ανάμιξη ή στρατιωτική επιχείρηση". "Βασιζόμαστε στο στρατό για να απελευθερώσουμε την Τρίπολη."

"Η λειτουργία αυτών των συμβουλίων πόλης αποδεικνύει το ψεύδος των δηλώσεων Καντάφι σύμφωνα με τις οποίες θα επέλθει το χάος", είπε.

TAGS