Η συριακή κυβέρνηση απορρίπτει οποιαδήποτε «αποσπασματική έκθεση» για μια ενδεχόμενη προσφυγή στην χρήση χημικών όπλων στα περίχωρα της Δαμασκού, η οποία θα μπορούσε να συνταχθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αποστολής των ειδικών του ΟΗΕ στην χώρα αυτή, μετέδωσε σήμερα η επίσημη συριακή τηλεόραση.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ τον ενημέρωσε ότι η χώρα του «απορρίπτει οποιαδήποτε αποσπασματική έκθεση δημοσιοποιηθεί από την Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ προτού η αποστολή (των Ηνωμένων Εθνών) ολοκληρώσει την εργασία της και γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των αναλύσεων από τα δείγματα που έχουν συλλεχθεί από την αποστολή» των επιθεωρητών του ΟΗΕ, πρόσθεσε η τηλεόραση.

Οι αναλύσεις αυτές, οι οποίες θα γίνουν σε ευρωπαϊκά εργαστήρια, θα χρειαστούν εβδομάδες εργασίας, έχει διευκρινίσει ο ΟΗΕ.

Ο Μουάλεμ ζήτησε επίσης «η αποστολή να ερευνήσει επίσης σε τοποθεσίες στις οποίες Σύροι στρατιώτες εκτέθηκαν σε νευροπαραλυτικά αέρια», τα οποία χρησιμοποίησαν οι Σύροι αντάρτες, σύμφωνα με την Δαμασκό. «Η συριακή κυβέρνηση ζήτησε από την Γενική Γραμματεία να ερευνήσει σε αυτές τις τοποθεσίες», πρόσθεσε ο υπουργός, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται η κρατική τηλεόραση της Συρίας.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ μετέβησαν κυρίως στην Μουανταμίγιατ αλ Σαμ στα δυτικά της Δαμασκού και στην ανατολική Γούτα, στα ανατολικά της πρωτεύουσας, όπου φέρεται ότι έγινε η επίθεση με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου, για την οποία η αντιπολίτευση και οι δυτικές χώρες κατηγορούν το συριακό καθεστώς.

Η Δαμασκός κατηγορεί από την πλευρά της τους αντάρτες ότι έκαναν χρήση νευροπαραλυτικών αερίων στις 24 Αυγούστου στην Τζόμπαρ, στα προάστια της Δαμασκού, για να απωθήσουν επίθεση του στρατού.

Όταν ο υπουργός ρώτησε γιατί αποσύρεται η αποστολή των επιθεωρητών του ΟΗΕ, η οποία αναμένεται να φύγει από την Δαμασκό αύριο το πρωί, ο Μπαν «διαβεβαίωσε ότι οι επιθεωρητές θα επιστρέψουν για να συνεχίσουν την αποστολή τους», κατέληξε η συριακή κρατική τηλεόραση.