Τουλάχιστον τέσσερις φερόμενοι ως μαχητές της αλ Κάιντα σκοτώθηκαν σήμερα σε επιδρομή που πιστεύεται ότι έκανε ένα μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος των ΗΠΑ στην κεντρική επαρχία αλ Μπάιντα της Υεμένης, σύμφωνα με μία πηγή των τοπικών αρχών.

Η επιδρομή σημειώθηκε στην περιοχή Ρανταά και είχε αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ένας τοπικός ηγέτης μιας οργάνωσης που θεωρείται ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη χώρα και άλλα τρία πρόσωπα, είπε η πηγή αυτή στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Μέλη φυλών έκαναν λόγο για πέντε νεκρούς.

«Το τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος στοχοθέτησε μια τοποθεσία όπου είχαν συνάντηση», είπε μια πηγή στην περιοχή.

Η Υεμένη είναι το προπύργιο της λεγόμενης αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ), μιας από τις ενεργές και επικίνδυνες πτέρυγες του εξτρεμιστικού δικτύου. Η χώρα της Μέσης Ανατολής είναι μια από τις ελάχιστες στις οποίες η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραδέχεται ότι χρησιμοποιεί τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αν και δημόσια δεν σχολιάζει τις επιχειρήσεις τους.

Ο πρόεδρος της Υεμένη είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως ο επικεφαλής της ΑΚΑΧ ορκίστηκε σε ένα τηλεφώνημά του το οποίο υποκλάπηκε ότι η οργάνωση πρόκειται να διαπράξει μια επίθεση η οποία θα «αλλάξει τον ρου της Ιστορίας». Ο πρόεδρος είπε πως η απειλή αυτή ήταν που οδήγησε στο προσωρινό κλείσιμο πολλών αμερικανικών και δυτικών πρεσβειών στην Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία νωρίτερα εντός του Αυγούστου.

Ο πρόεδρος Αμπντ-Ράμπου Μανσούρ αλ Χάντι έχει εξοργίσει πολλούς συμπατριώτες του παρέχοντας ανεπιφύλακτη υποστήριξη στις αμφιλεγόμενες επιδρομές των αμερικανικών τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Οι επιδρομές αυτές έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 40 ανθρώπων στην Υεμένη από τα τέλη του Ιουλίου.

Ο στρατός της Υεμένης με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών εξεδίωξε τους μαχητές της αλ Κάιντα και τους συμμάχους τους από περιοχές που είχαν καταλάβει. Έκτοτε όμως οι εξτρεμιστές ανασυντάχθηκαν και συνεχίζουν τις επιθέσεις.