Οι Βρυξέλλες δεν αναμένουν μία «θεαματική» άνοδο των ευρωσκεπτικιστών και αντιευρωπαϊστών στις Ευρωεκλογές το ερχόμενο έτος, παρά την άνοδο των ξενοφοβικών κινημάτων σε όλην την Ευρώπη, υποστήριξε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφτσοβιτς.

«Φρονώ ότι θα υπάρξει μία σημαντική πανστρατιά των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων μέσα στους επόμενους μήνες», δήλωσε ο ίδιος μετά τη σύνοδο των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ στο Βίλνιους.

«Δεν αναμένω να υπάρξει μία θεαματική άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής από την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

«Μπορεί βέβαια να υπάρξουν ορισμένοι (ευρωσκεπτικιστές κ.λπ.) όμως πιστεύω πως θα δούμε την κατάσταση στην Ευρώπη να αλλάζει προς το καλύτερο, την οικονομία να ανακάμπτει, να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας», προσέθεσε ο Σέφτσοβιτς.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής προειδοποίησε πάντως πως «οι υποστηρικτές των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ» θα πρέπει να αντιμετωπίσουν «τα κόμματα που κηρύττουν την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, το ριζοσπαστικό μίσος» στις εκλογές του Μαΐου 2014.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η οικονομική κρίση στην Ευρώπη έχει τροφοδοτήσει την άνοδο ξενοφοβικών κινημάτων στη Γηραιά Ήπειρο, με τα ακροδεξιά κόμματα να καταγράφουν σημαντικές εκλογικές επιτυχίες, κυρίως στη Βρετανία, στην Ελλάδα και στη Φινλανδία.