Ο Φρεντ Στομπάουχ, δεν έχει προηγούμενη μουσική εμπειρία και έγραψε το τραγούδι σαν ένα καπρίτσιο για έναν διαγωνισμό. Υπέβαλε τους χειρόγραφους στίχους του με το ταχυδρομείο, και παρόλο που ο διαγωνισμός ήταν διαδικτυακός, οι διοργανωτές συγκινήθηκαν τόσο πολύ που έβαλαν μουσική στους στίχους του.

«Oh Sweet Loraine» τιτλοφορείται το τραγούδι (Λορέιν λεγόταν η σύζυγός του) που βρίσκεται στον αριθμό εφτά στο αμερικάνικο iTunes, και έχει 2,3 εκατομμύρια προβολές στο YouTube. Το περιοδικό Billboard, αναφέρει πως το τραγούδι έχει πουλήσει μέχρι στιγμής 6.000 αντίτυπα.

Όπως δημοσιεύει το BBC, το τραγούδι βρίσκεται επίσης τα iTunes charts της Αυστρίας, της Ελβετίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας και του Λουξεμβούργου.

«Ω γλυκιά μου Λορέιν» αρχίζει το τραγούδι, «Μακάρι να μπορούσαμε να ζήσουμε ξανά όλες τις καλές μας στιγμές». Ο Στομπάουχ, δεν ερμηνεύει ο ίδιος το τραγούδι – στην αρχική του υποβολή είχε γράψει:«Εγώ δεν τραγουδάω, γιατί θα φοβίσω τους ανθρώπους, χαχαχα!»

Ένα δελτίο τύπου για την ηχογράφηση του τραγουδιού, ανέβηκε στο YouTube, τον Ιούλιο εξηγώντας την ιστορία του τραγουδιού.

«Αυτό που έκανε την είσοδο του Φρεντ τόσο ξεχωριστή για εμάς ήταν η ιστορία του τραγουδιού», λέει ο ερμηνευτής του, Τζέικομπ Κόλγκαν.

«Αντί να ανεβάσει ένα βίντεο με το τραγούδι, λάβαμε ένα πολύ μεγάλο φάκελο. Ήμουν πολύ περίεργος να δω τι είχε μέσα. Το άνοιξα, λοιπόν και περιείχε το γράμμα ενός 96χρονου, που ανέφερε: 'Έγραψα ένα τραγούδι για τη γυναίκα μου'».

«Καθώς άρχισαν να διαβάζω το γράμμα, άρχισα να συνειδητοποιώ ότι η σύζυγός του είχε πεθάνει ένα μήνα πριν».

Ο Στομπάουχ δήλωσε πως οι στίχοι του τραγουδιού του ήρθαν ξαφνικά.

«Αφού πέθανε, καθόμουν στο σαλόνι μόνος μου… κι έτσι ξαφνικά μου ήρθαν οι στίχοι. Ήταν η ομορφότερη κοπέλα που είχα δει ποτέ» λέει μετά την πρώτη του συνάντηση με τη γυναίκα της ζωής του, το 1938. «Ήταν κεραυνοβόλος έρωτας. Μου λείπει. Μου λείπει πραγματικά πολύ».