current views are: 1

2 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση02:29

Ματαιώθηκε συνέδριο με ισλαμιστές ιεροκήρυκες στον Καναδά

Ένα συνέδριο με Γάλλους ισλαμιστές ιεροκήρυκες ματαιώθηκε για λόγους δημοσίας ασφάλειας, ανακοίνωσε χθες το Συνεδριακό Μέγαρο του Μόντρεαλ, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε μία εβδομάδα η εκδήλωση.

Δημοσίευση 02:29’
αρθρο-newpost

Ένα συνέδριο με Γάλλους ισλαμιστές ιεροκήρυκες ματαιώθηκε για λόγους δημοσίας ασφάλειας, ανακοίνωσε χθες το Συνεδριακό Μέγαρο του Μόντρεαλ, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε μία εβδομάδα η εκδήλωση.

Ένα συνέδριο με Γάλλους ισλαμιστές ιεροκήρυκες ματαιώθηκε για λόγους δημοσίας ασφάλειας, ανακοίνωσε το Συνεδριακό Μέγαρο του Μόντρεαλ, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε μία εβδομάδα η εκδήλωση.

«Κατόπιν των νεώτερων αναλύσεων για την ασφάλεια, το Συνεδριακό Μέγαρο του Μόντρεαλ αποφάσισε να ματαιώσει τη διεξαγωγή της εκδήλωσης ‘Μεταξύ Ουρανού και Γης’, που είχε προγραμματισθεί για τις 7-8 Σεπτεμβρίου 2013», ανέφερε η ανακοίνωση της διεύθυνσής του.

Μία έντονη συζήτηση έχει ανοίξει εδώ και μία εβδομάδα στην κοινωνία της πόλης, γύρω από τα όρια του κοσμικού κράτους. Η τοπική κυβέρνηση του Κεμπέκ επιθυμεί να καταργήσει την εμφανή επίδειξη θρησκευτικών συμβόλων από το προσωπικό που εργάζεται στη δημόσια διοίκηση, μία πρακτική αρκούντως διαδεδομένη στον Καναδά.

Οι οργανωτές της εκδήλωσης αυτής, η Collectif 1ndependance («κοινότητα 1ανεξαρτησία»), αυτοπαρουσιάζονται στον ιστότοπό τους ως ομάδα «νεαρών μουσουλμάνων του Μόντρεαλ» και είχαν προσκαλέσει για τις 7 και 8 Σεπτεμβρίου Γάλλους ισλαμιστές ιεροκήρυκες.

Σε ανακοίνωσή της, η «κοινότητα» εκφράζει τη λύπη της για την απόφαση του Συνεδριακού Μεγάρου να ματαιώσει την εκδήλωση και κατήγγειλε «την εκστρατεία δαιμονοποίησης που έχουν εξαπολύσει ορισμένα μέσα ενημέρωσης εναντίον της», διαβεβαιώνοντας πως «ουδέποτε έχει ενθαρρύνει το μίσος, ή τη βία, κατά των γυναικών». Επίσης στηλίτευσε την «αντιδραστική στάση της υπουργού Ανιές Μαλτέ», υπεύθυνης για τα γυναικεία θέματα στην αυτόνομη κυβέρνηση του Κεμπέκ.

Πολλές οργανώσεις και μεμονωμένα πρόσωπα στο Μόντρεαλ είχαν ζητήσει από τις αρχές να απαγορεύσει τη διεξαγωγή του συνεδρίου, ιδίως γυναικείες οργανώσεις που στηλίτευσαν την σεξιστική ρητορική ορισμένων από τους ιεροκήρυκες. Ιδιαίτερος στόχος για τα βέλη των οργανώσεων ήταν ο νεαρός ιεροκήρυκας του Τεμένους του Μπουρζέ (βόρειο προάστιο των Παρισίων) Νάντερ Αμπού Ανάς, ο οποίος στα κηρύγματά του και στα βιντεοσκοπημένα μηνύματά του τάσσεται υπέρ των ενδυμάτων που καλύπτουν εξολοκλήρου τη γυναίκα, η οποία κατ’ αυτόν θα πρέπει να έχει πάντα χαμηλωμένα τα μάτια.

Σε άλλη του βιντεοσκοπημένη διάλεξη καταφέρεται κατά της τηλεοπτικής σειράς «Νοικοκυρές σε απόγνωση», αποκαλώντας τη «δηλητηριώδη», καθώς επιχειρεί να νομιμοποιήσει ως «φυσικό πράγμα την εικόνα ενός ομοφυλοφυλικού, ή λεσβιακού ζευγαριού».

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Δημοσίας Ασφάλειας Στίβεν Μπλέινι είχε δηλώσει πρόσφατα πως πολλά ομοσπονδιακά υπουργεία έχουν εμπλακεί διακριτικά στην υπόθεση αυτή, ιδίως αναφορικά με την ισότητα και την ελευθερία της θρησκευτικής έκφρασης.


σχετικα αρθρα