Επιμένει για τη χρήση χημικών από το καθεστώς Άσαντ ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, τονίζοντας ότι αέριο σαρίν χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις της 21ης Αυγούστου. Την ίδια ώρα, ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ στέλνει μήνυμα ισχύος, ενώ συνεχίζονται οι ποικίλες αντιδράσεις για την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να στείλει στο Κογκρέσο την απόφαση για επέμβαση στη Συρία.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ έχουν στην κατοχή τους και έχουν αναλύσει δείγματα που αποδεικνύουν τη χρήση αερίου σαρίν στην επίθεση της 21ης Αυγούστου, την οποία η Ουάσινγκτον αποδίδει στο καθεστώς του 'Ασαντ.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ διαμηνύει ότι η Δαμασκός είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε εξωτερική απειλή. Στην πρώτη του αντίδραση, το καθεστώς της Δαμασκού, δια του υφυπουργού Εξωτερικών Φαϊσάλ Μοκτάντ, σχολίασε ότι ο  Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε «διστακτικός και σε σύγχυση», ενώ χαρακτήρισε «ανεύθυνη» τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, υποστηρίζει «οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα».

Απογοητευμένη η συριακή αντιπολίτευση

Η συριακή αντιπολίτευση από την πλευρά της δήλωσε «απογοητευμένη» από την απόφαση του αμερικανού προέδρου, αλλά δήλωσε πως «πιστεύει ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει» τα αεροπορικά αυτά πλήγματα, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπός της.

Σε ανακοίνωσή του, ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης, ο οποίος εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, καλεί τα μέλη του Κογκρέσου «να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για να σταματήσει η μηχανή θανάτου του 'Ασαντ».

«Δικτατορίες όπως το Ιράν και Βόρεια Κορέα παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή με ποιον τρόπο θα αντιδράσει ο ελεύθερος κόσμος στη χρήση χημικών όπλων εναντίον του συριακού λαού από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-'Ασαντ. Εάν δεν υπάρξει απάντηση σε μια τέτοια παραβίαση των διεθνών κανόνων, οι δικτάτορες όλου του κόσμου θα ενθαρρυνθούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του 'Ασαντ», τονίζει στην ανακοίνωσή της η συριακή αντιπολίτευση.

«Η απάθεια της διεθνούς κοινότητας τους τελευταίους τριάντα μήνες επέτρεψε στο καθεστώς να φθάσει στο σημείο να σκεφτεί ότι μπορεί να κάνει χρήση χημικών όπλων χωρίς να τιμωρηθεί. Αυτό δείχνει ότι δεν πιστεύει σε μια πολιτική λύση», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΟΗΕ: Το αίτημα Ομπάμα προσπάθεια για διεθνή συναίνεση

Η απόφαση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για πιθανή στρατιωτική δράση κατά της Συρίας μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος μιας προσπάθειας για διεθνή συναίνεση στην απάντηση στη χρήση χημικών όπλων οπουδήποτε, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Μπαν Κι-μουν θεωρεί την απόφαση του Ομπάμα ως «μέρος μιας προσπάθειας να επιτευχθεί ευρεία διεθνής συναίνεση για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται ως απάντηση σε οιαδήποτε χρήση χημικών όπλων», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεζίρκι.

«Η χρήση χημικών όπλων δεν μπορεί να είναι αποδεκτή υπό οιεσδήποτε συνθήκες. Δεν πρέπει να υπάρξει ατιμωρησία και όποιοι διέπραξαν ένα τέτοιο τρομερό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας πρέπει να λογοδοτήσουν», τόνισε ο Νεζίρκι.

Αβέβαιο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Κογκρέσο

Μπορεί πολλά μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ να καλωσόρισαν την απόφαση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να τους ζητήσει να ψηφίσουν για να εγκρίνουν την στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, αλλά παραμένει ασαφές το εάν θα μπορέσει να συγκεντρώσει ικανό αριθμό ψήφων ώστε να περάσει η πρότασή του, έγραψε σήμερα η εφημερίδα New York Times.

Στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο πλειοψηφεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσαν ότι εάν γινόταν σήμερα ψηφοφορία, η εισήγηση του Ομπάμα θα απορριπτόταν, σημείωσε η εφημερίδα. Ο Ομπάμα έχει στα χέρια του μια μάχη και στη Γερουσία, παρά το ότι στο σώμα αυτό του Κογκρέσου πλειοψηφεί το δικό του κόμμα, οι Δημοκρατικοί.

«Ο Ομπάμα δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει σε αυτή την ψηφοφορία εάν δεν μπορέσει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του δικού του κόμματος, κι αμφιβάλλω ότι μπορεί», είπε στην εφημερίδα ο εξέχων βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Τομ Κόουλ, ο οποίος εκπροσωπεί την Οκλαχόμα στο Κογκρέσο.

Τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου προβάλλουν εντελώς διαφορετικούς λόγους για την αντίθεσή τους στην πρόταση να αναληφθεί στρατιωτική δράση. «Δεν είμαστε ο χωροφύλακας του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός Άλαν Γκρέισον, ο οποίος εκπροσωπεί τη Φλόριντα, σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Τζον Μακέιν (Αριζόνα) και Λίντσεϊ Γκρέιαμ (Νότια Καρολίνα) επέκριναν το γεγονός ότι το σχέδιο του Ομπάμα δεν πάει όσο μακριά θα ήθελαν. «Δεν μπορούμε καλή τη πίστη να υποστηρίξουμε μεμονωμένα στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία τα οποία δεν αποτελούν τμήμα μιας συνολικής στρατηγικής που μπορεί να μεταβάλει την ισορροπία στο πεδίο της μάχης».