current views are: 1

2 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση03:46

Μέρκελ: Πιθανό το τρίτο πακέτο – Στάινμπρουκ: Δεν είναι λύση η λιτότητα

Νικητής – με μικρή διαφορά- του χθεσινού ντιμπέιτ με την Άγκελα Μέρκελ αναδείχθηκε ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος για την Καγκελαρία, Πέερ Στάινμπρουκ, σύμφωνα με έρευνα γνώμης η οποία διενεργήθηκε από την Infratest-dimap κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας μεταξύ των 1.000 προσώπων τα οποία βρίσκονταν στο στούντιο.

Δημοσίευση 03:46’
αρθρο-newpost

Νικητής – με μικρή διαφορά- του χθεσινού ντιμπέιτ με την Άγκελα Μέρκελ αναδείχθηκε ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος για την Καγκελαρία, Πέερ Στάινμπρουκ, σύμφωνα με έρευνα γνώμης η οποία διενεργήθηκε από την Infratest-dimap κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας μεταξύ των 1.000 προσώπων τα οποία βρίσκονταν στο στούντιο.

Νικητής – με μικρή διαφορά- του χθεσινού ντιμπέιτ με την Άνγκελα Μέρκελ αναδείχθηκε ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος για την Καγκελαρία, Πέερ Στάινμπρουκ, σύμφωνα με έρευνα γνώμης η οποία διενεργήθηκε από την Infratest-dimap κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας μεταξύ των 1.000 προσώπων τα οποία βρίσκονταν στο στούντιο.

Στην ερώτηση «ποιον θα ψηφίζατε;», πριν από τη «μονομαχία» υπέρ της Καγκελαρίου τάχθηκε το 54% και του κ. Στάινμπρουκ μόλις το 28%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά μετά το τέλος του ντιμπέιτ ήταν 48% και 45%.

Κατά τα άλλα, η κ. Μέρκελ κρίθηκε πιο συμπαθής (52%-32%), πιο αξιόπιστη (45%-41%), πιο ικανή (47%-40%) και πιο δίκαιη (45%-13%), ενώ ο αντίπαλός της θεωρήθηκε πιο επιθετικός (88%-5%), πιο κατανοητός (44%-40%), με καλύτερα επιχειρήματα (48%-38%) και συνολικά πιο πειστικός (49%-44%).

Στο ερώτημα εάν οι «μονομάχοι» ήταν καλύτεροι ή χειρότεροι του αναμενόμενου, ο κ. Στάινμπρουκ από το 60% των ερωτηθέντων κρίθηκε ως καλύτερος του αναμενόμενου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την κ. Μέρκελ έφθασε στο 27%. Αντίθετα, το 17% έκρινε τον κ. Στάινμπρουκ χειρότερο από ό,τι περίμενε, ενώ την κ. Μέρκελ θεώρησε χειρότερη του αναμενόμενου το 33%.

Ο κ. Στάινμπρουκ «κέρδισε» και τους αναποφάσιστους με ποσοστό 52% έναντι 36% της κ. Μέρκελ.

«Άναψαν» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η τηλεμαχία «άναψε» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο twitter δημοσιεύθηκαν χιλιάδες μηνύματα, στα οποία πρωταγωνίστησε το. . . κολιέ της kαγκελαρίου στα χρώματα της γερμανικής σημαίας (μαύρο, κόκκινο, κίτρινο) και η παρουσία του κωμικού Στέφαν Ράαμπ, ο οποίος εκπροσωπούσε το τηλεοπτικό δίκτυο ProSiebenSat1 και, κατά γενική ομολογία υπέβαλε τις πιο άμεσες ερωτήσεις, ενώ δεν δίστασε να διακόψει την κ. Μέρκελ, προκειμένου να της ζητήσει να απαντά συγκεκριμένα στις ερωτήσεις.

Τα ίδια θέματα αναδείχθηκαν στους ιστοτόπους μεγάλων γερμανικών μέσων ενημέρωσης. Η Bild είχε τίτλο «Η Μέρκελ πιο “κυβερνητική”, ο Στάινμπρουκ πιο ισχυρός», ενώ η Sueddeutsche Zeitung αναφέρθηκε στα λάθη των δύο πολιτικών και η Die Welt έκανε λόγο για «νίκη με μικρή διαφορά» για τον Πέερ Στάινμπρουκ. Το περιοδικό Der Spiegel τιτλοφόρησε το κείμενό του για τη συζήτηση «Το αποτέλεσμα: 0-0».

Μέρκελ: Ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί τρίτο πακέτο στην Ελλάδα

Το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα ένα τρίτο πακέτο στήριξης άφησε ανοιχτό η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στο  προεκλογικό ντιμπέιτ, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα ή τι ύψους θα είναι η βοήθεια.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συζήτησης με τον αντίπαλό της στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, Πέερ Στάινμπρουκ, η κ. Μέρκελ επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΟΝΕ, αλλά παραδέχθηκε ότι και η Γερμανία έχει στο παρελθόν βοηθηθεί και τώρα καλείται αυτή να βοηθήσει τις χώρες σε κρίση.

«Μπορεί να υπάρξει ένα νέο πακέτο. Κανείς δεν ξέρει πόσο μεγάλο θα είναι αυτό», δήλωσε η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι «αυτό θα το δούμε όταν έρθει η ώρα και με βάση τις εκθέσεις της τρόικας». Παρέπεμψε μάλιστα στις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την Ελλάδα και την κρίση στην Ευρωζώνη, η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι «με την εισαγωγή του ευρώ έγιναν λάθη» και επέρριψε για μία ακόμη φορά την ευθύνη στην κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ, τόσο για την παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας όσο και για την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ.

Η ίδια επανέλαβε ότι η Ελλάδα «έγινε δεκτή χωρίς να πληροί τα κριτήρια» και επεσήμανε: «Η χώρα είχε όχι μόνο σημαντικά οικονομικά ελλείμματα, αλλά και ότι το σύνολο της δομής του κράτους δεν ανταποκρίνεται και στις απαιτήσεις στις οποίες πρέπει σήμερα να ανταποκρίνεται ένα μέλος της Ευρωζώνης».

«Είναι σαφές ότι θα βοηθήσουμε. Το θέμα είναι όμως πώς βοηθάει κανείς. Βοηθάει με το να λυπάται για την δύσκολη κατάσταση; Ή βοηθάει με το να προτρέπει για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;», διερωτήθηκε η Άγκελα Μέρκελ και σημείωσε ότι καθήκον της ίδιας, ως καγκελαρίου, είναι να μην υποχωρήσει η πίεση για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

«Δεν πρέπει να δείξουμε λάθος αλληλεγγύη, αλλά πρέπει να ακολουθήσουμε την αρχή “παροχές για αντιπαροχές, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα”», κατέληξε.

Υπέρ ενός «Σχεδίου Μάρσαλ 2» για την Ελλάδα ο Στάινμπρουκ

Υπέρ της εφαρμογής ενός «Σχεδίου Μάρσαλ 2» για την Ελλάδα και τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, τάχθηκε ο υποψήφιος καγκελάριος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ και τόνισε ότι δεν πρέπει να εφαρμόζονται μόνο προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης, και μάλιστα «σε θανατηφόρα δόση», αλλά και μέτρα για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Στο πλαίσιο της προεκλογικής αντιπαράθεσης με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι η Γερμανία, η οποία έχει κατά το παρελθόν η ίδια βοηθηθεί από τους εταίρους της, έχει πολιτική ευθύνη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βοηθήσει τις χώρες που έχουν ανάγκη.

«Η δήλωση ότι θα χρειαστεί τρίτο πακέτο αποτελεί ομολογία ότι η στρατηγική για την κρίση, που στηρίχθηκε ιδιαίτερα από Γερμανία, απέτυχε. Αυτό που λείπει είναι ένα πρόγραμμα ανοικοδόμησης, κίνητρα για ανάπτυξη και η αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων», δήλωσε ο κ. Στάινμπρουκ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η Ελλάδα θα πληρώσει ποτέ τα χρέη της, δήλωσε ότι το εύχεται, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους Γερμανούς, αλλά σημείωσε: «Δεν πρέπει μόνο να κραδαίνουμε το ρόπαλο της εξυγίανσης. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα ώστε να αποκτήσουν και πάλι δύναμη τα φτερά της. Όχι μόνο προγράμματα εξυγίανσης. Και η Γερμανία βοηθήθηκε —θυμίζω το Σχέδιο Μάρσαλ— και οι εταίροι μας βοήθησαν και χάρηκαν για την γερμανική επανένωση, άρα, από ευρωπαϊκή πολιτική υπευθυνότητα, πρέπει να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες».

Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος υπενθύμισε ότι είχε πει ήδη από το 2012 «ότι η σταθεροποίηση της Ευρωζώνης θα μας κοστίσει λεφτά» και χαρακτήρισε την Ευρωζώνη αναδιανεμητική ένωση, «από την στιγμή που αγοράσαμε το πρώτο ελληνικό ομόλογο».

Αυτό θα μας κοστίσει, δήλωσε και πρόσθεσε με έμφαση ότι κανείς δεν ξέρει πόσο. «Αυτό θα το ξέρουμε μόνο όταν λήξουν τα ομόλογα και δούμε την αξία τους. Αυτά που έχουμε διαθέσει μέχρι τώρα για την ομπρέλα διάσωσης και το πιστωτικό ίδρυμα για την ανοικοδόμηση (KfW) είναι περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ο Στάινμπρουκ έκανε λόγο για «λάθος διαχείριση κρίσης στην Ευρώπη» και σημείωσε ότι ο ίδιος, εάν ήταν καγκελάριος θα είχε ακολουθήσει διαφορετική στρατηγική: «Βεβαίως χρειάζεται η εξυγίανση των προϋπολογισμών, αλλά όχι σε θανατηφόρα για αυτές τις χώρες δόση. Θα πρέπει να συνοδεύεται από κίνητρα, από ένα “Σχέδιο Μάρσαλ 2″», ανέφερε.

Μάλιστα εξήγησε ότι αυτή η λανθασμένη στρατηγική είχε ως αποτέλεσμα οι χώρες υπό κρίση να μην ανακάμψουν, η ανάπτυξη να παραμένει σε πολύ άσχημη κατάσταση και η ανεργία να ανεβαίνει.

Αναφερόμενος πάντως γενικότερα στην κρίση του ευρώ, μίλησε για τραπεζική κρίση, ιδιαίτερα στην Κύπρο, στην Ιρλανδία και στην Ισπανία και τάχθηκε υπέρ του τραπεζικού ελέγχου και των εκκαθαρίσεων των τραπεζών σε βάρος των πιστωτών και όχι των φορολογούμενων.


σχετικα αρθρα