Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Οι τηλεθεατές που παρακολούθησαν το γερμανικό ντιμπέιτ βρήκαν σε ποσοστό 49% καλύτερο τον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο Πέερ Σταϊνμπρούκ. Η Μέρκελ ήρθε δεύτερη με 44%. Η καλή εμφάνιση του Σταϊνμπρούκ στο ντιμπέίντ μπορεί να στοιχίσει ακριβά στην καγκελάριο, αλλά και στον ίδιο, αν κόψει από τους χριστιανοδημοκράτες μια μονάδα.

Αυτή τη στιγμή ακόμα ο κυβερνητικός συνασπισμός της Μέρκελ προηγείται στις δημοσκοπήσεις κατά περίπου 1 μονάδα, στην καλύτερη περίπτωση. Αν το κυβερνητικό στρατόπεδο πέσει από αυτό και η αντιπολίτευση ανακάμψει, ο συνασπισμός πιθανόν να μην μπορεί να συνεχίσει.

Αυτό θα σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα ένα μεγάλο συνασπισμό, τον οποίο η κυρία Μέρκελ φρόντισε να μην αποκλείσει. Ο Σταϊνμπρούκ εμφανίστηκε πολύ πιο κατηγορηματικός στο ότι δεν τον θέλει, αλλά ήταν σαφές ότι βρίσκεται σε αδύναμη θέση. Αν  οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν και ανακύψει το θέμα, εκείνος θα είναι ο ηττημένος υποψήφιος, τις αποφάσεις θα τις πάρουν άλλοι.

Όπως προέκυψε και από το ντιμπέϊτ, υπάρχουν δύο εναλλακτικά κυβερνητικά σχήματα που θα μπορούσαν να κυβερνήσουν τη Γερμανία μετά τις 22 Σεπτεμβρίου.

Ο συνασπισμός της Μέρκελ με τους Φιλελεύθερους και ο μεγάλος συνασπισμός. Για την Ελλάδα, αυτό καταλάβαμε από το ντιμπέϊτ, οι διαφορές θα είναι μικρές. Ούτε η Μέρκελ, ούτε ο Σταϊνμπρούκ θέλουν κούρεμα, και οι δύο συμφωνούν ότι θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο, το οποίο θα πρέπει να είναι συνδεδεμένο με μεταρρυθμίσεις, κυρίως με την αναμόρφωση του κρατικού μηχανισμού. Οι προσεκτικοί παρατηρητές θα σημείωσαν ότι ο Σταϊνμπρούκ δεν διαφώνησε καθόλου, όταν η Μέρκελ είπε ότι η Ελλάδα δεν είχε τον κατάλληλο κρατικό μηχανισμό για την ΟΝΕ.

Στην περίπτωση που η Μέρκελ μπορέσει να συνεχίσει με τον ίδιο κυβερνητικό συνασπισμό, η στάση απέναντι στην Ελλάδα θα παραμείνει η ίδια και η κατάσταση θα συνεχίσει να σέρνεται. Στην περίπτωση του μεγάλου συνασπισμού, με την ίδια καγκελάριο (κάτι άλλο θα ήταν έκπληξη πρώτου μεγέθους)  πιθανόν η γερμανική κυβέρνηση να είναι κάπως πιο γενναιόδωρη, ο Σταϊνμπρούκ άλλωστε έκανε λόγο για ένα αναπτυξιακό πακέτο.

Οι Έλληνες δεν πρέπει να ελπίζουν σε πολλά πράγματα πάντως. Το πακέτο το θέλει ο υποψήφιος καγκελάριος δεν ξέρουμε αν επιμείνει σε αυτό το κόμμα του, ή θα χαθεί κάπου μέσα στις διαπραγματεύσεις για την δημιουργία του κυβερνητικού συνασπισμού, που συνήθως κρατάνε στη Γερμανία ένα μήνα.