Επιμέλεια: Αναστασία Γαλάνη

Με τον τίτλο «Η κυβέρνηση άφησε βρετανική εταιρεία να εξάγει χημικά στη Συρία» η Indepedent δημοσιεύει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για την εμπλοκή της Βρετανίας στη διάθεση χημικών στον Άσαντ τον περασμένο Ιανουάριο, σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη του συριακού εμφυλίου.

Η Indepedent υποστηρίζει στο δημοσίευμά της ότι η κυβέρνηση του Λονδίνου επέτρεψε στη Δαμασκό να προμηθευτεί χημικά τον περασμένο Ιανουάριο. Η είδηση έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Βρετανία καθώς ήδη βρετανοί πολιτικοί ζητούν εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον.

«Η Βρετανία επέτρεψε σε εταιρίες να πουλήσουν χημικά στη Συρία τα οποία πιθανόν και να χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή νευροπαραλυτικών αερίων. Η κυβέρνηση του Λονδίνου χορήγησε άδειες για εξαγωγές φθοριούχου κάλιου και φθοριούχου νάτριου. Οι άδειες ανακλήθηκαν έξι μήνες αργότερα, όταν η Ε.Ε έδωσε το πράσινο φως για την επιβολή κυρώσεων κατά του καθεστώτος Άσαντ», αναφέρεται.

Οι άδειες για τις δύο χημικές ουσίες χορηγήθηκαν στις 17 και 18 Ιανουαρίου του περασμένου έτους για την «χρήση σε βιομηχανικές εργασίες» έπειτα από αξιολόγηση από το ειδικό τμήμα της βρετανικής εταιρείας το οποίο και έκρινε ότι δεν «υπήρχε σαφής κίνδυνος ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή ή να εκτραπεί για αυτό το σκοπό» , σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε ο Γραμματέας Επιχειρήσεων κ. Cable στην επιτροπή ελέγχου της βουλής.

Ο κ. Cable , δήλωσε επίσης ότι: «Οι άδειες χορηγήθηκαν διότι κατά την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν λόγοι να μην χορηγηθούν».

Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία τέτοιων εξαγωγών τέθηκε εκτός νόμου από την ΕΕ στις 17 Ιουνίου πέρυσι, οι άδειες δεν είχαν ανακληθεί μέχρι τις 30 Ιουλίου. Εμπειρογνώμονες χημικών όπλων αναφέρουν ότι οι ουσίες χημικών που χορήγησε η βρετανική εταιρεία είναι πολλαπλών χρήσεων όπως η φθορίωση του πόσιμου νερού, περιέχουν νάτριο και φθοριούχο κάλιο και επίσης αποτελούν... κλειδί για την παραγωγή του νευροπαραλυτικά τοξικά αέρια.

Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών πάντως υποψιάζονται  εδώ και καιρό το συριακό καθεστώς για τη χρήση χημικών που εισάγονται για βιομηχανικούς σκοπούς από εταιρείες της Δύσης . Πιστεύεται ότι τα χημικά όπλα όπως τα νευροπλαραλυτικά αέρια έχουν χρησιμοποιηθεί στη συριακή σύγκρουση τουλάχιστον 14 φορές από το 2012.

Τα στοιχεία των ΗΠΑ δεν πείθουν Ρωσία και Κίνα

Τη δυσπιστία τους για στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ εκφράζουν Ρωσία και Κίνα.

«Μάς έδειξαν μερικές εικόνες όπου δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο: ούτε γεωγραφικοί χάρτες, ούτε ονόματα... Αυτά που μάς έδειξαν στο παρελθόν και πιο πρόσφατα οι αμερικανοί εταίροι μας, καθώς και οι Βρετανοί και οι Γάλλοι δεν μάς πείθουν καθόλου», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.

Από την πλευρά της η Κίνα εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» για το ενδεχόμενο ανάληψης μονομερούς στρατιωτικής δράσης στη Συρία μετά την ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι θα προσφύγει στο Κογκρέσο.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παρουσίασαν στην Κίνα τα στοιχεία τους για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και το Πεκίνο θεωρεί ότι καμία πλευρά δεν πρέπει να προκαταλάβει τα αποτελέσματα της έρευνας των επιθεωρητών του ΟΗΕ, οι οποίοι «διεξάγουν αντικειμενική και αμερόληπτη έρευνα σε συνεννόηση με τη συριακή κυβέρνηση».

Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα έκθεση των υπηρεσιών Πληροφοριών στην οποία παρατίθεται σειρά στοιχείων που αποδεικνύουν, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, την εμπλοκή σύρων αξιωματούχων στην επίθεση με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού, με εκατοντάδες νεκρούς.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν λάβει και αναλύσει δείγματα που αποδεικνύουν τη χρήση του αερίου σαρίν στην επίθεση της 21ης Αυγούστου, την ευθύνη για την οποία επιρρίπτει στο καθεστώς της Δαμασκού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε την ψήφο του Κογκρέσου για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Δαμασκού. Η Γαλλία τάχθηκε υπέρ της στρατιωτικής δράσης, αλλά η Βρετανία δεν θα συμμετάσχει σε μία τέτοια επιχείρηση μετά την αρνητική ψήφο της Βουλής των Κοινοτήτων.

Ο ΟΗΕ πάντως ανακοίνωσε ότι οι επιθεωρητές που επέστρεψαν το Σάββατο από τη Συρία δεν πρόκειται  «να καταλήξουν σε κανένα συμπέρασμα» πριν από τα αποτελέσματα των αναλύσεων επί των δειγμάτων που έχουν συλλέξει, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν και τρεις εβδομάδες.