Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι προσεκλήθη να συμμετάσχει το Σάββατο, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στην άτυπη σύνοδο των ομολόγων του των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα συζητήσουν για τη συριακή κρίση, έγινε γνωστό σήμερα από ευρωπαϊκή πηγή.

Την πρόσκληση του Κέρι στην ανεπίσημη αυτή υπουργική σύνοδο, την οποία οργάνωσε η Λιθουανία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ ως το τέλος του έτους, ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, σε επιστολή της προς τους υπουργούς.

«Ο Τζον Κέρι θα συμμετάσχει στη σύνοδο το Σάββατο 7η Σεπτεμβρίου το πρωί. Θα είναι μια καλή ευκαιρία για μια ανταλλαγή απόψεων μαζί του επί των βασικών θεμάτων», ανέφερε στην επιστολή της η Άστον.

Η παρουσία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη σύνοδο θα εξαρτηθεί ωστόσο από την εξέλιξη της συριακής κρίσης και ενώ η κυβέρνηση Ομπάμα έχει επιδοθεί σε μια δύσκολη εκστρατεία με στόχο να πείσει το Κογκρέσο να επιτρέψει επιθέσεις κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η ανεπίσημη σύνοδος των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών αρχίζει την Παρασκευή στο Βίλνιους όπου στο τέλος της εβδομάδας θα συναντηθούν και οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ.