Ο πρόεδρος της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς θα επισκεφθεί από τις 3 έως τις 7 Σεπτεμβρίου το Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ και το Κόσοβο, όπου σε συνομιλίες με τους ανώτατους αξιωματούχους θα επιβεβαιώσει ότι η χώρα του στηρίζει τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) προς ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι και η συνέχιση της οικονομικής συνεργασίας.

Ο κ. Γιοσίποβιτς, αύριο, θα μεταβεί στην ιστορική πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Τσέτινιε, όπου θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Φίλιπ Βουγιάνοβιτς και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ποντγκόριτσα, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Ράνκο Κριβοκάπιτς και τον πρωθυπουργό Μίλο Τζουκάνοβιτς. Την Τετάρτη θα επισκεφθεί την Ντόνια Λάστβα και θα συναντηθεί με Κροάτες που ζουν στο Μαυροβούνιο.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο πρόεδρος της Κροατίας θα επισκεφθεί την ΠΓΔΜ, όπου θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Γκιόργκε Ιβάνοφ. Την Πέμπτη, θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Βουλής της ΠΔΓΜ Τράικο Βελιάνοσκι και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι. Επίσης, θα συναντηθεί με εκπροσώπους της κροατικής κοινότητας στη χώρα.

Κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο Κόσοβο, την Παρασκευή, ο κ. Γιοσίποβιτς θα έχει συνομιλίες με την πρόεδρο του Κοσόβου Ατιφέτα Γιαχγιάγκα, τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι και τον πρόεδρο της Βουλής Γιακούπ Κρασνίτσι και θα επισκεφθεί το Γιάνεβο, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της κροατικής κοινότητας.

Το Σάββατο, θα συναντηθεί με Κροάτες στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) και θα επισκεφθεί την πόλη Ντέτσανι.