Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Μπαράκ Ομπάμα και Φρανσουά Ολάντ έχουν μείνει «μόνοι» απέναντι στην προοπτική επέμβασης στη Συρία, κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, μετά το βροντερό «όχι» της βρετανικής Βουλής για συμμετοχή σε ενδεχόμενη επίθεση. Ουάσινγκτον και Παρίσι, μετά το «πίσω βήμα» που έκανε ο αμερικανός πρόεδρος στέλνοντας τις εξελίξεις στο Κογκρέσο, ψάχνουν τρόπους να πείσουν επικοινωνιακά ότι μία επέμβαση είναι επιβεβλημένη.

Ο αμερικανός πρόεδρος κέρδισε χρόνο με το να ανακοινώσει ότι το Κογκρέσο θα αποφασίσει (ή να γνωμοδοτήσει, αφού ο πρόεδρος μπορεί να το παρακάμψει) για ενδεχόμενη επέμβαση, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις προς το πρόσωπό του, δείχνοντας περισσότερο δημοκρατικό προφίλ, αποκρούοντας τις επιθέσεις περί «συμπεριφοράς Τζορτζ Μπους».

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι έχει αναλάβει το κομμάτι των «αποδείξεων», προσπαθώντας να δείξει ότι όντως χρησιμοποιήθηκαν χημικά στην επίθεση. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έκανε χθες λόγο για δείγματα «αερίου σαρίν» στις επίμαχες επιθέσεις.

Η γαλλική κυβέρνηση θα παραδώσει σήμερα στους αρμόδιους βουλευτές έγγραφα που «αναγνωρίζουν σαφώς» το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ ως υπεύθυνο για την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα κυβερνητική πηγή στο Παρίσι.

Ο Φρανσουά Ολάντ, εξάλλου, αντιμετωπίζει αφόρητες πιέσεις να στείλει την υπόθεση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, όμως το αρνείται πεισματικά, αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι μπορεί κάλλιστα να δεχθεί ένα πολιτικό «χαστούκι» όπως ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Ο γαλλικός τύπος, χαρακτηρίζει «παγιδευμένο» τον Ολάντ (Le Figaro), με τη Liberation να τονίζει ότι «ο Ολάντ πασχίζει να δικαιολογήσει τον πόλεμο».

Σημειώνεται ότι η επιμονή του Παρισιού έχει ιστορικές ρίζες, αφού η Συρία ήταν γαλλική αποικία, με τα τελευταία στρατεύματα να φεύγουν από τη χώρα πριν από 67 χρόνια. Όπως είθισται, μπορεί ο στρατός να φεύγει, τα οικονομικά συμφέροντα όμως μένουν.  

Το παρασκήνιο, πάντως, γύρω απο τις προθέσεις των Δυτικών και τις σχέσεις τους με το καθεστώς Άσαντ αλλά και τους σύρους αντάρτες είναι εδώ και πολύ καιρό έντονο, παράγοντας που ενισχύει τη ρευστότητα γύρω από τις εξελίξεις. Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της Sunday Mail που έκανε λόγο για προμήθεια χημικών τον περασμένο Ιανουάριο από το Λονδίνο στη Δαμασκό, δέκα μήνες μετά την έναρξη του συριακού εμφυλίου.

«Η Βρετανία επέτρεψε σε εταιρίες να πουλήσουν χημικά στη Συρία τα οποία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή νευροπαραλυτικών αερίων. Η κυβέρνηση του Λονδίνου χορήγησε άδειες για εξαγωγές φθοριούχου κάλιου και φθοριούχου νάτριου. Οι άδειες ανακλήθηκαν έξι μήνες αργότερα, όταν η Ε.Ε έδωσε το πράσινο φως για την επιβολή κυρώσεων κατά του καθεστώτος Ασαντ» σημείωσε το δημοσίευμα, προκαλώντας σάλο στη Γηραιά Αλβιώνα. «Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ» οι... ανθρωπιστές Δυτικοί.