Εκτάκτως θα συνεδριάσει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από σύγκληση του ΓΓ, Μπαν Κι-Μουν, με αντικείμενο την κατάσταση στην Ακτή Ελεφαντοστού και ειδικά τις πληροφορίες για παράνομη αποστολή όπλων σε μια από τις εμπόλεμες πλευρές.

"Ο ΓΓ ελπίζει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα προγραμματίσει μια έκτακτη σύνοδο για να εξετάσει το θέμα αυτό", τόνισε εκπρόσωπος του Μπαν, με την έκκληση του Νοτιοκορεάτη να πραγματοποιείται μετά τις πληροφορίες για αποστολή -με τρία πολεμικά ελικόπτερα της Λευκορωσίας- πολεμικού υλικού στο Γιαμουσούκρο για τις δυνάμεις του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο.

Η πρώτη αποστολή έφτασε με αεροσκάφος αργά το βράδυ της Κυριακής και οι άλλες πτήσεις αναμένονται σήμερα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

"Πρόκειται για μια σοβαρή παραβίαση του εμπάργκο εναντίον της Ακτής Ελεφαντοστού το οποίο ισχύει από το 2004", υπογράμμισε ο ίδιος. "Ο Γενικός Γραμματέας απαιτεί τον απόλυτο σεβασμό του εμπάργκο και προειδοποιεί τους προμηθευτές του στρατιωτικού υλικού και τον Γκμπάγκμπο ότι θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την συγκεκριμένη παραβίαση του εμπάργκο", συμπλήρωσε.

Ο Αλασάνε Ουατάρα, αντίπαλος του Γκμπάγκμπο, έχει αναγνωριστεί ως πρόεδρος της χώρας σχεδόν από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Η αποστολή του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού (Onuci) κατηγόρησε σήμερα τις πιστές στον απερχόμενο πρόεδρο δυνάμεις ότι τραυμάτισαν τρεις κυανόκρανους. Το στρατόπεδο του Γκμπάγκμπο κατηγορεί την αποστολή του ΟΗΕ ότι συμμαχεί με τους "αντάρτες" του Ουατάρα.