«Τεράστιο δράμα, το οποίο μπορεί να αφήσει ασυγκίνητο μόνο εκείνον που έχει χάσει το αίσθημα του για τον ανθρώπινο πόνο» χαρακτήρισε τις δραματικές εξελίξεις στη Συρία ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας Άνγκελ Ναϊντένοφ.

Μιλώντας σε εκπομπή της «Νόβα Τελεβίζιγια», ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας ανέφερε - μεταξύ άλλων - ότι η Σόφια επιμένει στο να δοθεί έμφαση στη διπλωματική προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας για πολιτική λύση της κρίσης στη Συρία.

Σημείωσε δε πως η Βουλγαρία δεν διαθέτει τα κατάλληλα αεροπλάνα, ούτε πυραύλους ώστε να λάβει μέρος σε αεροπορική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Η Βουλγαρία ανήκει, κατά τον κ. Ναϊντένοφ, στις χώρες εκείνες που υποστηρίζουν την άποψη ότι οι όποιες αποφάσεις για δράση στη Συρία πρέπει να βασίζονται στα τεκμηριωμένα συμπεράσματα των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ αναφορικά με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Τσβέτλιν Γιόβτσεφ δήλωσε ότι μόνο το περασμένο 24ωρο στη Βουλγαρία έφτασαν 65 πρόσφυγες, οι 47 από τους οποίους είναι πολίτες της Συρίας.

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο αξιωματούχο, στη συνοριακή αστυνομία της Βουλγαρίας πέφτει αποκλειστικά το βάρος της προσπάθειας να περιοριστεί η παράνομη αυτή διακίνηση ανθρώπων, επειδή οι τουρκικές αρχές έχουν στραμμένη την προσοχή σχεδόν αποκλειστικά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Είναι άγνωστο κατά πόσον οι αρμόδιες υπηρεσίες της Τουρκίας είναι σε θέση να θέσουν υπό έλεγχο τις μετακινήσεις των 400.000 Σύριων προσφύγων στην ίδια τη χώρα, όπως είπε στη δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ ο Βούλγαρος αξιωματούχος.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι, κατόπιν απόφασης του κυβερνητικού Συμβουλίου Ασφάλειας, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ιδρύθηκε ειδικό επιτελείο που θα φροντίζει για τον έλεγχο των συνόρων και για την εγκατάσταση των προσφύγων.