Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει δυσκολίες όσον αφορά την προετοιμασία διαχείρισης μεγάλου κύματος προσφύγων, καθώς η κρίση στη Συρία κλιμακώνεται, τόνισε ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρόσεν Πλεβνέλιεφ.

Ο αριθμός των προσφύγων που προσπαθούν καθημερινά να περάσουν τα σύνορα για να εισέλθουν στη Βουλγαρία έχει διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, δήλωσε ο κ. Πλεβνέλιεφ.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας κάλεσε τους θεσμούς να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, σημειώνοντας ότι είναι θέμα που εντάσσεται εξ ολοκλήρου στις αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας. Εξέφρασε δε την ελπίδα, οι αποφάσεις που ελήφθησαν από το Συμβούλιο Ασφάλειας της κυβέρνησης, την περασμένη Παρασκευή, να αποδώσουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Την Παρασκευή, το Συμβούλιο Ασφάλειας αποφάσισε τη δημιουργία επιχειρησιακής έδρας που θα διαχειριστεί την ασφάλεια των συνόρων και τη στέγαση των προσφύγων και υιοθέτησε σχέδιο 11 μέτρων.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η έκκλησή του για διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή για την κρίση στη Συρία συνεπάγεται μη σύγκληση του Συμβουλευτικού Συμβουλίου για την Εθνική Ασφάλεια (CCNS), ο πρόεδρος της Βουλγαρίας είπε ότι τα λόγια του ερμηνεύονται με παράξενο τρόπο.

Ο κ. Πλεβνέλιεφ επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλευτικού Συμβουλίου για την Εθνική Ασφάλεια και πρόσθεσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση και θα επιλέξει την κατάλληλη στιγμή για τη συνεδρίαση.

Αναφερόμενος στη Συρία, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας είπε: "Έχει διαπραχθεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και οι ένοχοι πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν. Είναι αναγκαία ευρεία δημόσια συζήτηση επειδή δεν είναι μόνον περιφερειακή κρίση, η απόσταση Βουλγαρίας - Συρίας καλύπτεται με δίωρη πτήση και μπορεί να γίνει παγκόσμια κρίση. Γι' αυτό είναι αναγκαία η συζήτηση στη Βουλγαρική Βουλή ώστε όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες να μπορούν να διατυπώσουν τις θέσεις τους.

Ο κ. Πλεβνέλιεφ είπε ότι η άποψή του για τη Συρία είναι ίδια με εκείνη αρκετών ηγετών και τόνισε ότι είναι ικανοποιημένος για το γεγονός ότι με τη θέση του προέδρου Ομπάμα και του προέδρου Ολάντ, καθώς και άλλων Ευρωπαίων ηγετών, ταυτίστηκε, κάπως αργότερα, και η θέση της Βουλγαρίας παρ' όλο που δεν είχε γίνει κάποια συμφωνία από πριν.