Νέες κατηγορίες για ηθική αυτουργία σε δολοφονίες απαγγέλθηκαν τη Δευτέρα κατά του πραξικοπηματία πρώην προέδρου του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, σύμφωνα με επίσημες πακιστανικές πηγές.

Ο κ. Μουσάραφ, ο οποίος βρίσκεται υπό κατ’ οίκον περιορισμό, αντιμετωπίζει ήδη κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για τις δολοφονίες της πρώην πρωθυπουργού, Μπεναζίρ Μπούτο, καθώς και τοπικού φυλετικού ηγέτη στο Μπαλουχιστάν.

Αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες για την προσπάθειά του να απολύσει την ηγεσία της πακιστανικής δικαιοσύνης το 2007, ενώ η σημερινή κυβέρνηση του Πακιστάν έχει ανακοινώσει ότι θα τον δικάσει για «προδοσία».

Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος του Πακιστάν δηλώνει ότι οι εναντίον του κατηγορίες έχουν πολιτικά κίνητρα.

Η τελευταία κατηγορία αφορά το θάνατο του ριζοσπάστη κληρικού Αμπντούλ Ρασίντ Γκαζί, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του «Κόκκινου Τεμένους» στο Ισλαμαμπάντ το 2007.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους όταν πακιστανοί στρατιώτες εισέβαλαν στο τέμενος μετά από συγκρούσεις με ισλαμιστές φονταμενταλιστές.

Ο Περβέζ Μουσάραφ είχε ανέλθει στην εξουσία το 1999, με αναίμακτο πραξικόπημα, μέσω του οποίου ανέτρεψε τον πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ.

Προήδρευσε του Πακιστάν για εννέα χρόνια, πριν να αποχωρήσει επιλέγοντας να αυτοεξοριστεί σε Ντουμπάι και Λονδίνο.

Με την επιστροφή του στο Πακιστάν, ήλπιζε ότι θα μπορούσε να ηγηθεί του κόμματός του στις εκλογές, ωστόσο του απαγορεύθηκε η συμμετοχή και ήλθε αντιμέτωπος με κατηγορίες για πράξεις του κατά τη διάρκεια της εννιάχρονης προεδρίας του.