Η 64χρονη κολυμβήτρια μεγάλων αποστάσεων Νταϊάνα Νιάντ, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που διέσχισε κολυμπώντας τα Στενά της Φλόριδας χωρίς να χρησιμοποιήσει κλουβί που την προφυλάσσει από τους καρχαρίες.

H Νιάντ ολοκλήρωσε τον άθλο της και έφτασε στα Φλόριντα Κις, παρά τους αφόρητους πόνους που αισθανόταν, κολυμπώντας 110 ναυτικά μίλια (περίπου 200 χιλιόμετρα).

Για την Νιάντ αυτή ήταν η πέμπτη προσπάθεια και τελικά... επιτυχής.

Χρησιμοποίησε μια ειδική μάσκα από σιλικόνη για να προστατεύεται από τις δηλητηριώδεις μέδουσες που την ανάγκασαν να σταματήσει μία από τις προηγούμενες προσπάθειές της.

Μέχρι σήμερα, μόνο μία γυναίκα είχε καταφέρει να διασχίσει κολυμπώντας τα Στενά της Φλόριντας, η Αυστραλή Σούζι Μαρόνεϊ που ήταν 22 ετών όταν πέτυχε τον άθλο αυτό, το 1997. Η Μαρόνεϊ χρησιμοποιούσε προστατευτικό κλουβί για καρχαρίες το οποίο γλιστρούσε ακολουθώντας τα ρεύματα του ωκεανού, γεγονός που της επέτρεψε να κάνει τον διάπλου μέσα σε μόλις 25 ώρες. Μια συμπατριώτισσά της, η Κλόες Μακάρντελ, εγκατέλειψε τη δική της προσπάθεια τον περασμένο Ιούνιο αφού δέχτηκε επίθεση από μέδουσες.

Η Νιάντ ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου, συνοδευόμενη από πέντε μικρά σκάφη στα οποία επέβαιναν οι βοηθοί της.

Η πρώτη προσπάθεια της Νιάντ έγινε πριν από 35 χρόνια, το 1978, όταν η ίδια ήταν 28 ετών. Τότε, εγκατέλειψε μετά από 42 ώρες, αφού είχε καλύψει απόσταση 76 μιλίων.

Μεταξύ άλλων, η Νιάντ έχει κάνει κολυμπώντας τον περίπλου του Μανχάταν, το 1975, ενώ το 1979 κολύμπησε από τις Μπαχάμες στη Φλόριντα.