Για γενική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή σε περίπτωση δυτικού χτυπήματος στη Συρία προειδοποίησε ο σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Αλ Άσαντ, σε συνέντευξή του στη γαλλική «Le Figaro».

O σύρος πρόεδρος τονίζει στη γαλλική εφημερίδα, σε ερώτηση για τις επιθέσεις της 21ης Αυγούστου, πως «όποιος μας κατηγορεί πρέπει να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία. Εμείς αμφισβητήσαμε τις τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία για την παρουσίαση ενός ενιαίου πιστοποιητικού».

«Δεν μπορώ να πω αν ο συριακός στρατός έχει ή όχι τέτοια όπλα. Ας υποθέσουμε ότι η στρατιωτική μας είναι να χρησιμοποιούμε όπλα μαζικής καταστροφής. Είναι δυνατόν να το κάνουμε σε μια περιοχή όπου και οι στρατιώτες μας τραυματίστηκαν από αυτά τα όπλα, όπως διαπιστώθηκε από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ κατά την επίσκεψη τους στο νοσοκομείο; Πού είναι η λογική σε αυτό;», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Για το τι μέλλει γενέσθαι εάν η Συρία δεχθεί στρατιωτικά πλήγματα  ο Άσαντ είπε πως «η Μέση Ανατολή είναι μια πυριτιδαποθήκη και η φωτιά σήμερα πλησιάζει. Δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για τη συριακή απάντηση, αλλά τι μπορεί να συμβεί μετά το πρώτο χτύπημα. Αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί. Ο καθένας θα χάσει τον έλεγχο της κατάστασης, όταν η πυριτιδαποθήκη εκραγεί. Το χάος και ο εξτρεμισμός θα εξαπλωθούν. Ο κίνδυνος ενός περιφερειακού πολέμου είναι υπαρκτός».

Ο σύρος πρόεδρος τόνισε ότι «όποιος προκαλεί οικονομική και στρατιωτική τρομοκρατία εις βάρος της Γαλλίας είναι εχθρός του συριακού λαού. Όποιος δρά κατά των συμφερόντων της Συρίας και των πολιτών της είναι εχθρός. Δεν είναι εχθρός μας ο λαός της Γαλλίας, αλλά η πολιτική του κράτους. Αυτή η εχθρότητα θα αλλάξει όταν η γαλλική κυβέρνηση θα αλλάξει πολιτική. Θα υπάρξουν επιπτώσεις, αρνητικές φυσικά, για τα συμφέροντα της Γαλλίας».