Οι θάνατοι αστυνομικών στο Αφγανιστάν έχουν διπλασιαστεί φέτος, καθώς οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που αποχώρησαν παρέδωσαν την ευθύνη για την ασφάλεια στους ανεπαρκώς εξοπλισμένους Αφγανούς, που έχουν λιγότερα μέσα κι εμπειρία στην αντιμετώπιση των Ταλιμπάν στα πεδία των μαχών.

Σχεδόν δώδεκα χρόνια μετά την εισβολή μιας διεθνούς στρατιωτικής δύναμης υπό τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, μεγάλες εκτάσεις της χώρας εξακολουθούν να τελούν υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν κι οι δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού του Αφγανιστάν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την αεροπορική υποστήριξη των ξένων δυνάμεων, ειδικά στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Τα ελαφρύτερα και συχνά όχι θωρακισμένα οχήματα των αφγανικών δυνάμεων καθιστούν τους άνδρες τους ευάλωτους σε βομβιστικές επιθέσεις.

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν, ανησυχώντας ότι θα πληγεί το ηθικό των δυνάμεών της, αποφεύγει να δημοσιεύει απολογισμό νεκρών ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Πλέον δεν δίνει στην δημοσιότητα κανένα στοιχείο για τις απώλειες στις τάξεις των αφγανικών ένοπλων δυνάμεων.

Το υπουργείο Εσωτερικών πάντως δημοσίευσε σήμερα έναν απολογισμό, ο οποίος κάνει λόγο για 1.792 νεκρούς αστυνομικούς από τον Μάρτιο, στην πλειονότητά τους από εκρήξεις βομβών. Ο αριθμός είναι σχεδόν ίσος με εκείνον των απωλειών που υπέστη η αστυνομία το προηγούμενο 12μηνο.

Ο απολογισμός αυτός είναι ένας από τους βαρύτερους για οποιαδήποτε αστυνομική δύναμη σε ολόκληρο τον κόσμο κι εγείρει ακόμα πιεστικότερα ερωτήματα για το πώς η κυβέρνηση στην Καμπούλ θα μπορέσει να αναχαιτίσει τους Ταλιμπάν όταν αποσυρθεί το σύνολο των μάχιμων ξένων δυνάμεων, περί τα τέλη του 2014.