Η Πορτογαλία θα επιθυμούσε μία πιθανή στρατιωτική επέμβαση κατά της Συρίας να έχει, «εάν αυτό είναι εφικτό» από μία εξουσιοδότηση του ΣΑ του ΟΗΕ, υπογράμμισε σήμερα ο επικεφαλής της διπλωματίας της χώρας της Ιβηρικής Ρούι Μασέτ.

«Μολονότι κατανοούμε την αναγκαιότητα να τιμωρηθεί μία πρακτική η οποία παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο το διεθνές δίκαιο, μας φαίνεται πως αυτή οφείλει να περιβάλλεται, εάν αυτό είναι δυνατόν, από μία εξουσιοδότηση» του ΟΗΕ, δήλωσε ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ.

Ακόμη και εάν «λιγοστές αμφιβολίες παραμένουν» για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, η Πορτογαλία αναμένει τις «εξελίξεις», διότι «στη διεθνή σκηνή, οι θέσεις που λαμβάνονται είναι ιδιαίτερα φρόνιμες, ακόμη κι αυτή των ΗΠΑ περιλαμβανομένων», εξήγησε ο Μασέτ.

Παρουσία και του Ανγκολέζου ομολόγου του Ζόρζι Σικότι—που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Λισσαβόνα—ο Πορτογάλος υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι όποια ένοπλη επέμβαση θα πρέπει να σέβεται την «αρχή της αναλογικότητας» και να έχει «περιορισμένους στόχους».

Η θέση της Πορτογαλίας παρουσιάσθηκε μετά την ανακοίνωση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον στη διάρκεια της άτυπης συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ, το Σάββατο στο Βίλνιους, πως θα συζητήσει το θέμα της Συρίας με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι.