Η Ε.Ε. στερείται μίας σαφούς και επαρκούς θέσης γύρω από το πρόβλημα της μετανάστευσης, επεσήμανε ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα και προειδοποίησε πως η κατάσταση είναι δυνατόν να επιδεινωθεί σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης της Δύσης στη Συρία.

«Αναμένω ότι η συριακή κρίση ενδέχεται να επιδεινώσει το πρόβλημα της μετανάστευσης», δήλωσε ο Λέτα στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τη σλοβένα ομόλογό του Αλένκα Μπράτουσεκ.

Η Ε.Ε. ακόμη δεν έχει υιοθετήσει μία επαρκή προσέγγιση για την αντιμετώπιση της πρόκλησης αυτής, που αφορά την μαζική άφιξη προσφύγων στο έδαφός της, πρόσθεσε.

«Όπως πάντα, η Ιταλία θα αναλάβει το δικό της μερίδιο ευθύνης, όμως υπάρχει ένα δομικό πρόβλημα», επεσήμανε ο Λέτα, προαναγγέλλοντας πως όταν η Ρώμη θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε., το β’ εξάμηνο του 2014, θα προτάξει το θέμα στους στόχους της προκειμένου να υπάρξει μία κοινή προσέγγιση των Ευρωπαίων.

Ερωτηθείς για την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ και της Γαλλίας να επέμβουν στρατιωτικά στη Συρία, ο Λέτα δήλωσε πως κατανοεί τη θέση τους όμως τόνισε πως η Ιταλία δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία επέμβαση όσο το ΣΑ του ΟΗΕ δεν έχει επιβεβαιώσει ότι όντως χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στις επιθέσεις της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό.