Ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια οι σύροι πρόσφυγες, όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Πριν από έναν χρόνο ο αριθμός των προσφύγων στις γειτονικές χώρες της Συρίας ανερχόταν σε 230.671.

«Η Συρία έχει μεταβληθεί στη μεγάλη τραγωδία του αιώνα, σε αποτρόπαιη ανθρωπιστική καταστροφή με δεινά και ρυθμούς εξόδου για τον πληθυσμό άνευ προγηγουμένου στην πρόσφατη ιστορία. Η μόνη παρηγοριά είναι ο ανθρωπισμός και το αίσθημα αδελφοσύνης που επιδεικνύουν οι γειτονικές χώρες υποδεχόμενες τόσους πρόσφυγες και σώζοντάς τους τη ζωή», τονίζει στην ανακοίνωση ο Υπατος Αρμοστής Αντόνιο Γκουτέρες.

Από την πλευρά της η ηθοποιός και πρέσβειρα καλής θέλησης της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες Αντζελίνα Ζολί προειδοποίησε ότι «εάν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται με τον ρυθμό αυτό, ο αριθμός των προσφύγων θα αυξηθεί και ορισμένες γειτονικές χώρες είναι πιθανόν να φθάσουν σε σημείο μη επιστροφής».

«Ο κόσμος είναι τραγικά κατακερματισμένος ως προς τον τρόπο τερματισμού της συριακής σύρραξης. Αλλά δεν πρέπει να υπάρχει καμία διαφωνία για την ανάγκη ανακούφισης των δεινών των ανθρώπων, ούτε αμφιβολία για την υποχρέωση της παγκόσμιας κοινότητας να προσπαθήσει περισσότερο. Οφείλουμε να συντρέξουμε τα εκατομμύρια των αθώων ανθρώπων που εκδιώκονται από τις εστίες τους και να αυξήσουμε τις ικανότητες των γειτονικών χωρών να διαχειρισθούν αυτήν την εισροή» προσφύγων, είπε.

Στους 2 εκατ. πρόσφυγες περιλαμβάνονται άτομα που έχουν καταγραφεί ή αναμένουν να καταγραφούν ως πρόσφυγες. Η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία είναι οι βασικές χώρες υποδοχής της πλειονότητας των σύρων προσφύγων. Το 52% είναι παιδιά κάτω των 17 ετών.

Η Ύπατη Αρμοστεία υπενθυμίζει ότι 4,25 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της Συρίας. Το σύνολο των προσφύγων εντός και εκτός Συρίας ανέρχεται σε 6 εκατομμύρια, αριθμός που δεν έχει προηγούμενο σε καμία χώρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη διάσκεψη, σε υπουργικό επίπεδο,  των χωρών υποδοχής των σύρων προσφύγων για την ενίσχυση της διεθνούς αρωγής.