Ο Τζιάνγκ Τζιεμίν, ο πλέον υψηλόβαθμος κινέζος αξιωματούχος κατά του οποίου διατάχθηκε έρευνα για διαφθορά, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντα του επικεφαλής της επιτροπής που εποπτεύει τις κρατικές επιχειρήσεις , σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του κινεζικού Τύπου, καθώς εντείνεται η επιχείρηση κατά τη διαφθοράς στα υψηλότερα κλιμάκια της κινεζικής ηγεσίας.

Ο Τζιάνγκ Τζιεμίν θεωρείται ύποπτος για "σοβαρή παραβίαση" των πειθαρχικών κανόνων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και παύθηκε από τη θέση του επικεφαλής της πανίσχυρης Επιτροπής Ελέγχου και Διοίκησης Δημόσιας Περιουσίας (Sasac).

Η απόφαση ελήφθη από το Οργανωτικό Τμήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, το οποίο είναι επιφορτισμένο με την επάνδρωση των ανώτατων κυβερνητικών πόστων , μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Η Sasac έχει υπό την εποπτεία της τις μεγαλύτερες κρατικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε μονοπωλιακό καθεστώς και θεωρούνται "κράτη εν κράτει".

Ο Τζιάνγκ Τζιεμίν θεωρείται ύποπτος για υπεξαίρεση την εποχή που διηύθυνε την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία CNPC, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της China Daily, διευκρινίζοντας ότι θεωρείται ύποπτος για δωροληψία στο περιθώριο της σύναψης συμβολαίων της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Η South China Morning Post αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή την έναρξη έρευνας για διαφθορά και κατά του Ζου Γιονγκάνγκ, ενός από τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη της περασμένης δεκαετίας, κατά τη διάκρεια της οποίας είχε την εποπτεία των αστυνομικών και δικαστικών αρχών της χώρας.

Ο Ζου συμμετείχε μέχρι τον Νομέμβριο 2012 στην Μόνιμη Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ, το ανώτατο όργανο της κινεζικής ηγεσίας, και διηύθυνε την CNPC στο τέλος της δεκαετίας του '90.

Στην Κίνα, απο τη στιγμή που διατυπώνονται υποψίες κατά ανώτατου αξιωματούχου για "πειθαρχικές παραβάσεις", δηλαδή για διαφθορά, ακολουθεί η δυσμένεια κατά στάδια: μετά την ανακοίνωση της έναρξης έρευνας εναντίον του, αρχικά παύεται από τη θέση του, απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του στους κόλπους του Κομμουνιστικού Κόμματος, στη συνέχεια διαγράφεται από το Κόμμα, αποκλείεται από την Λαϊκή Εθνοσυνέλευση, κατηγορίες απαγγέλλονται εναντίον του, προσάγεται ενώπιον της δικαιοσύνης.

Οι ανακοινώσεις σχετικά με τον Τζιάνγκ Τζιεμίν και τον Ζου Γιονγκάνγκ έγιναν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δίκης του Μπο Σιλάι για διαφθορά.

TAGS