Να ακολουθήσει το παράδειγμα του συζύγου της Φερντινάντο Μάρκος και να παραιτηθεί, κάλεσε σήμερα τον λίβυο ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι, η πρώην Πρώτη Κυρία των Φιλιππίνων, Ιμέλντα Μάρκος, ώστε για να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία.

Ο εκλιπών σύζυγος της Μάρκος αυτοεξορίστηκε στις ΗΠΑ μετά από μία αναίμακτη εξέγερση που διήρκεσε τέσσερις ημέρες, τον Φεβρουάριο του 1986. "Ελπίζω ότι θα γίνει σαν τον Μάρκος, όχι αιματοχυσία", δήλωσε η Ιμέλντα Μάρκος, 81 ετών, η οποία γνωρίστηκε με τον Καντάφι το 1976.

Σε αντίθεση με τον Καντάφι, ο πρώην δικτάτορας Φερντινάντο Μάρκος δεν διέταξε επιθέσεις με στόχο εκατοντάδες χιλιάδες Φιλιππινέζων, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους πριν από 25 χρόνια για να τον απομακρύνουν από την εξουσία.

Σχεδόν 1.500 Φιλιππινέζοι εγκατέλειψαν τη Λιβύη εν μέσω της κλιμακούμενης βίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Απασχόλησης των Φιλιππίνων.

Περίπου 550 Φιλιππινέζοι ταξιδεύουν προς την Τυνησία μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Άλμπερτ ντελ Ροζάριο και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Εστεμπάν Κονέγιος, ο οποίος τους συνοδεύει από την Τρίπολη.

"Οι Φιλιππινέζοι θα μεταφερθούν με αυτοκινητοπομπή 55 φορτηγών και λεωφορείων προς την μεθόριο της Τυνησίας", ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Εκτιμάται ότι στη Λιβύη βρίσκονται 31.000 Φιλιππινέζοι και οι αρχές δήλωσαν ότι τουλάχιστον οι 13.000 από αυτούς πρέπει να απομακρυνθούν.