Ρωσικό ραντάρ εντόπισε δύο βαλλιστικά «αντικείμενα» που εκτοξεύθηκαν σήμερα προς την κατεύθυνση της ανατολικής Μεσογείου από το κεντρικό τμήμα της εν λόγω θάλασσας, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, με το Ισραήλ, λίγο αργότερα να αναφέρει ότι οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν στο πλαίσιο κοινής δοκιμής με τις ΗΠΑ.

Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε το πρωί «με επιτυχία» μια εκτόξευση πυραύλου στο πλαίσιο ισραηλινο-αμερικανικής στρατιωτικής άσκησης.

«Το υπουργείο Άμυνας και η αμερικανική MDA (Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας) εκτόξευσαν το πρωί της Τρίτης στις 9:15 έναν πύραυλο τύπου Ankor», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Πρόκειται για την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση αυτής της εκδοχής του πυραύλου, η οποία πραγματοποιήθηκε (...) πάνω από τη Μεσόγειο. Όλα τα στοιχεία του συστήματος λειτούργησαν όπως προβλεπόταν», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

 

Νωρίτερα το Ισραήλ ανακοίνωσε πως δεν γνωρίζει τίποτε για εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου στην ανατολική Μεσόγειο. «Δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή ότι συνέβη ένα τέτοιο γεγονός», δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος στην Ιερουσαλήμ.
 
Όμως το Τελ Αβίβ τα «γύρισε» στη συνέχεια κάνοντας λογο για εκτόξευση πυραύλων στο πλαίσιο κοινής δοκιμής με τις ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. 
 
Αμερικανός αξιωματούχος πάντως, δήλωσε, σύμφωνα με το CBS, ότι κανένα αμερικανικό αεροσκάφος ή πλοίο δεν εκτόξευσε πυραύλους στη Μεσόγειο.

Σύγχυση για την προέλευση των πυραύλων

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στις 10:16 (ώρα Μόσχας, 09:16 ώρα Ελλάδας) και εντοπίσθηκε από τους σταθμούς ραντάρ στο Αρμαβίρ (νότια Ρωσία). Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν

Τα δύο βαλλιστικά «αντικείμενα» έπεσαν στη θάλασσα, μετέδωσε στη συνέχεια το RIA επικαλούμενο δηλώσεις πηγής στη Δαμασκό. Συριακές πηγές ασφαλείας τόνισαν στον τηλεοπτικό σταθμό του Λιβάνου. Al Manar TV ότι τα ραντάρ της χώρας δεν εντόπισαν πυραύλους να καταλήγουν στη συριακή επικράτεια.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στη Συρία ανακοίνωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για πυραυλική επίθεση ή εκρήξεις σήμερα στη Δαμασκό μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS.

Επικρίσεις Μόσχας σε Ουάσινγκτον

Νωρίτερα σήμερα η Ρωσία είχε επικρίνει τις ΗΠΑ επειδή έστειλαν πολεμικά πλοία κοντά στη Συρία λέγοντας πως οι αναπτύξεις αυτές θα αυξήσουν την ένταση καθώς η Ουάσινγκτον προετοιμάζεται για ενδεχόμενα στρατιωτικά πλήγματα.

«Η πίεση που ασκείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία», δήλωσε ο αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Όλεγκ Ντογκάγιεφ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS.

Ο ίδιος δήλωσε πως «η αποστολή πλοίων εξοπλισμένων με πυραύλους κρουζ προς τις ακτές τις Συρίας έχει αρνητικό αποτέλεσμα στην κατάσταση στην περιοχή».

Πέντε αμερικανικά καταδρομικά και ένα αμφίβιο πλοίο βρίσκονται στη Μεσόγειο, έτοιμα για ενδεχόμενα πλήγματα με πυραύλους κρουζ εναντίον της Συρίας και αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως το αεροπλανοφόρο Νίμιτς και τέσσερα άλλα πλοία της ομάδας κρούσης του κατέπλευσαν χθες Δευτέρα στην Ερυθρά Θάλασσα.