Διακεκριμένοι καθηγητές πανεπιστημίου και ερευνητές της Βουλγαρίας, με ανοιχτή επιστολή τους διαμαρτύρονται για την αντικατάσταση του διευθυντή της Υπηρεσίας Αρχείων Μαρτίν Ιβάνοφ.

Την ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Πλάμεν Ορεσάρσκι υπογράφουν 56 προσωπικότητες που ζητούν να αναθεωρήσει την αντικατάσταση του κ. Ιβάνοφ, τόνισε στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA η καθηγήτρια ιστορίας Νάντια Ντάνοβα.

Στις 28 Αυγούστου, η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να απομακρύνει τον κ. Ιβάνοφ και να διορίσει στη θέση του τον Ίβαν Κομίτσκι, πρώην διευθυντή του τμήματος αρχείων του υπουργείου Εσωτερικών και στη συνέχεια του τμήματος αρχείων της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας.

Η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις πολιτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται κατά της κυβερνητικής πολιτικής σε καθημερινή βάση από τις 14 Ιουνίου. 

Οι επιστήμονες τονίζουν στην επιστολή τους ότι διαμαρτύρονται για την αντικατάσταση του κ. Ιβάνοφ επειδή πιστεύουν ότι είναι μία σημαντική προσωπικότητα και βασικός παράγοντας στον καθορισμό της εθνικής πολιτικής διαφύλαξης και διαχείρισης των εθνικών αρχείων και ότι η προηγούμενη εμπειρία του Ίβαν Κομίτσκι θέτει εν αμφιβόλω το μέλλον του θεσμού.

«Πιστεύουμε ότι κύρια αποστολή του επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρχείων είναι να διασφαλίσει εύκολη πρόσβαση στα αρχεία για τους πολίτες, τους δημοσιογράφους και τους μελετητές και όχι να τα αποκρύπτει και να τα καταστρέφει. Η συνολική προηγούμενη εμπειρία του κ. Κομίτσκι συνδέεται με τμήματα αρχείων θεσμών που έχουν αποκτήσει την κακή φήμη λόγω των προσπαθειών τους να περιορίσουν την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα αρχείων, αντί να τα προστατεύσουν ή να τα δημοσιοποιήσουν» επισημαίνεται στην ανοιχτή επιστολή.

Οι υπογράφοντες την επιστολή υπενθυμίζουν ότι με την ιδιότητά του ως επικεφαλής του τμήματος αρχείων του υπουργείου Εσωτερικών ο κ. Κομίτσκι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επιλεκτική αποκάλυψη των μυστικών αρχείων της αστυνομίας για ορισμένους δημοσιογράφους και για δημόσια πρόσωπα.

Επιπλέον υπογραμμίζουν ότι ως επικεφαλής στο τμήμα Αρχείων της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας ήταν απρόθυμος να αποχαρακτηρίσει έγγραφα της Υπηρεσίας και φορέων που είχαν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την έναρξη της μετάβασης της χώρας από τον ολοκληρωτισμό στη δημοκρατία.