Η κόρη του πρώην επικεφαλής των λιβυκών υπηρεσιών πληροφοριών Αμπντάλα αλ-Σενούσι απήχθη χθες, Δευτέρα, κατά την έξοδό της από φυλακή της Τρίπολης, όπου είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης δέκα μηνών, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Ένοπλοι άνδρες που φορούσαν τουρμπάνια και επέβαιναν σε πέντε οχήματα επιτέθηκαν στην αυτοκινητοπομπή από τρία οχήματα στην οποία επιβιβάσθηκε η Αντούν αλ-Σενούσι μετά την έξοδό της από τη φυλακή και την απήγαγαν», δήλωσε ο υπουργός Σάλαχ αλ-Μαργάνι σε συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός διευκρίνισε πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από τη φυλακή Άιν Ζάρα, σε προάστιο της Τρίπολης.

Αφού κάλεσε τους απαγωγείς να απελευθερώσουν αμέσως την Σενούσι, ο αλ-Μαργάνι υπογράμμισε πως η ανεύρεσή της αποτελεί μια «κοινή ευθύνη που πέφτει πάνω τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους πρώην αντάρτες και τη διεθνή κοινότητα».

Η Ανούντ αλ-Σενούσι, ηλικίας περίπου 20 ετών, είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2012 με πλαστό λιβυκό διαβατήριο προερχόμενη από το εξωτερικό και στη συνέχεια είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 10 μηνών.

Σε βάρος του πατέρα της, του Αμπντάλα αλ-Σενούσι, κουνιάδου του πρώην δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι, έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της εξέγερσης που οδήγησε το 2011 στην πτώση του παλιού καθεστώτος.

Ο ίδιος διώκεται επίσης από τη λιβυκή δικαιοσύνη για μια σειρά εγκλημάτων (δολοφονίες, συνέργεια σε προτροπή για βιασμούς, διασπάθιση δημοσίων αγαθών κλπ.) που διαπράχθηκαν πριν και στη διάρκεια της εξέγερσης του 2011. Η λιβυκή δικαιοσύνη βρίσκεται σε διένεξη με το ΔΠΔ αναφορικά με το δικαίωμά της να τον δικαστεί εντός της λιβυκής επικράτειας.

Το ΔΠΔ έδωσε στη Λιβύη την άδεια να θέσει υπό κράτηση στο έδαφός της τον αλ-Σενούσι, ο οποίος απελάθηκε το Σεπτέμβριο του 2012 από τη Μαυριτανία, εν αναμονή απόφασης για το ποιος έχει δικαιοδοσία για να τον δικάσει.

TAGS