Αντίθετοι με την ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη είναι οι Βούλγαροι πολίτες, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, που διενήργησε το Ινστιτούτο για την Ανοιχτή Κοινωνία και δημοσιεύουν βουλγαρικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται κατά ενός τέτοιου ενδεχόμενου (εισόδου της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη), εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων στους κόλπους της ευρωζώνης.

Παρά την οικονομική κρίση, οι πολίτες εμπιστεύονται τον τραπεζικό τομέα, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου, Γκεόργκι Στόιτσεφ, στη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Ντάρικ".

Ο ίδιος εξήγησε ότι στη Βουλγαρία, ο τραπεζικός τομέας θεωρείται από τους πολίτες ως "νήσος σταθερότητας", σε καιρούς κρίσης και οι πολίτες εμπιστεύονται το εθνικό νόμισμα (λέβα), το οποίο και χαρακτήρισε σταθερό.

Πρόσφατα, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, Σιμεόν Ντιάνκοφ, δήλωσε ότι η είσοδος της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη και η υιοθέτηση του ευρώ, δεν είναι, πλέον, στις βασικές προτεραιότητες της βουλγαρικής κυβέρνησης, στις οποίες κυριαρχεί το θέμα της διατήρησης της μακροοικονομικής σταθερότητας.

Στο τέλος του 2010, η βουλγαρική κυβέρνηση "επανέφερε" στο προσκήνιο τα σχέδιά της να εισαχθεί στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM II), ο οποίος αποτελεί τον "προθάλαμο" ένταξης μιας χώρας στην ευρωζώνη. Είχε προηγηθεί, τον Απρίλιο του ίδιου έτους, η αναβολή των σχεδίων της για είσοδο στην ευρωζώνη, καθώς ο στόχος του ελλείμματος είχε υπερβεί τα προβλεπόμενα επίπεδα.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, η Βουλγαρία αναμένεται να υποβάλει αίτηση για ένταξη στον ERM II το β’ εξάμηνο του 2011.