Νέα πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν, στο Βούκοβαρ της Κροατίας, πολίτες που αντιδρούν στην τοποθέτηση πινακίδων σε κυριλλική και λατινική γραφή σε κτίρια, στα οποία στεγάζονται δημόσιοι οργανισμοί.

   Περίπου 500 διαδηλωτές προσπαθούν να προσεγγίσουν το Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας, όπου σήμερα τοποθετήθηκαν καινούριες πινακίδες, στην κυριλλική και λατινική γραφή. Το κτίριο περιφρουρούν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και έχει τοποθετηθεί μεταλλικός προστατευτικός φράκτης. 

Οι διαδηλωτές φωνάζουν το σύνθημα «Δεν δίνουμε το Βούκοβαρ», τραγουδούν πατριωτικά τραγούδια και καλούν τους αστυνομικούς να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία.

 Χθες, σημειώθηκαν επεισόδια στο κέντρο της πόλης, όταν ομάδα πολιτών και εκπρόσωποι της Επιτροπής για την υπεράσπιση του κροατικού Βούκοβαρ απομάκρυναν με σφυριά τις καινούριες πινακίδες στην κυριλλική γραφή, την οποία χρησιμοποιούν οι Σέρβοι και τη λατινική γραφή, την οποία χρησιμοποιούν οι Κροάτες από τα κτίρια στα οποία στεγάζονται η εφορία, η αστυνομία και το γραφείο κρατικής διοίκησης και στη διάρκεια συμπλοκών τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί.

Τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Επιτροπής για την υπεράσπιση του Βούκοβαρ Τόμισλαβ Γιόσιτς, συνελήφθησαν για υποκίνηση ταραχών και αφέθηκαν, σήμερα το πρωί, ελεύθερα και άλλα δύο κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα της πόλης.

Ο νόμος καθιστά υποχρεωτική τη διγλωσσία σε περιοχές της Κροατίας, στις οποίες πάνω από το 1/3 του πληθυσμού ανήκει σε μειονότητα. Στο Βούκοβαρ, πάνω από το 1/3 του πληθυσμού είναι Σέρβοι.

Ορισμένοι Κροάτες θεωρούν ότι η κυριλλική γραφή, την οποία χρησιμοποιούν οι Σέρβοι σε επίσημα έγγραφα, υπενθυμίζει τα δεινά που υπέστη Κροατία στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις του Γιουγκοσλαβικού Στρατού στη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία το 1991-1995.

«Τα κυριλλικά γράμματα έρχονταν στο Βούκοβαρ πάνω σε στρατιωτικά τανκ» δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής για την υπεράσπιση του κροατικού Βούκοβαρ Τόμισλαβ Γιόσιτς, αναφερόμενος στην κατάληψη της πόλης από σερβικές δυνάμεις στη διάρκεια του πολέμου, το 1991-1995.

Ο πρόεδρος της Κροατίας Ίβο Γιοσίποβιτς, σχολιάζοντας τα γεγονότα στο Βούκοβαρ, τόνισε ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για να αποτραπεί η βία και η ένταση και πρόσθεσε ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί.

«Έχουμε νόμο για τον σεβασμό των εθνικών μειονοτήτων. Όλα τα πολιτικά κόμματα στην Κροατία συμμετείχαν στην υιοθέτηση του νόμου. Το ζήτημα είναι λεπτό και πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Βούκοβαρ. Αλλά έπρεπε να εξηγήσουμε γιατί είναι καλό να γίνεται σεβαστή η διαφορετικότητα και η διγλωσσία» είπε ο κ. Γιοσίποβιτς.

Ο πρόεδρος της Κροατίας καταδίκασε τις επιθέσεις σε αστυνομικούς και τόνισε ότι τάσσεται υπέρ του διαλόγου.

Οι διαμαρτυρίες και τα επεισόδια στο Βούκοβαρ, λόγω της τοποθέτησης των νέων πινακίδων, είναι απόπειρα της αντιπολιτευόμενης Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) να προκαλέσει ταραχές σε ολόκληρη την Κροατία και να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση, ώστε το κόμμα αυτό να ανέλθει το συντομότερο δυνατό στην εξουσία, δήλωσε σήμερα το πρωί ο δήμαρχος της πόλης, Ζέλικο Σάμπο.

«Καλώ όλους τους πολίτες του Βούκοβαρ να τηρήσουν αξιοπρεπή συμπεριφορά και σήμερα να μην επαναληφθούν τα χθεσινά επεισόδια, τα οποία δεν ωφελούν όσους νοιάζονται για το Βούκοβαρ» είπε ο κ. Σάμπο, υπενθυμίζοντας ότι ήδη από το 1998 στον 2ο παιδικό σταθμό και σε γυμνάσια της πόλης υπάρχουν δίγλωσσες πινακίδες, τις οποίες κανένας δεν προσπάθησε να απομακρύνει.