Οι συριακές δυνάμεις κατέλαβαν σήμερα την στρατηγικής σημασίας πόλη Αρίχα στη βόρεια Συρία, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια κίνηση που θα ανοίξει τη γραμμή ανεφοδιασμού μεταξύ της παράκτιας αυτής πόλης και θυλάκων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του στρατού σε μια περιοχή που ελέγχεται κυρίως από τους αντάρτες.

«Αυτό επιτρέπει στο καθεστώς στην Λαττάκεια να επανενωθεί οδικώς με τις δυνάμεις του στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου ο στρατός βρισκόταν υπό πίεση καθώς ήταν περικυκλωμένος από δυνάμεις των ανταρτών», δήλωσε ο Ράμι Αμπντελραχμάν, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τώρα ο συριακός στρατός σφυροκοπά άλλες γειτονικές πόλεις και ορεινές περιοχές όπου ενδέχεται να έχουν τη βάση τους οι εξεγερμένοι σε μια προσπάθεια να ισχυροποιήσει τον έλεγχο του στην περιοχή.

Κάποιοι ακτιβιστές στην Ιντλίμπ δήλωσαν ότι οι δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δεν έχουν θέσει ακόμη υπό τον έλεγχό τους την Αρίχα. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι μάχες εξακολουθούν να μαίνονται, ενώ σημειώνονται και αεροπορικές επιθέσεις. Πάντως δεν πιστεύουν ότι οι εξεγερμένοι θα καταφέρουν να απωθήσουν τις δυνάμεις του στρατού.

Άλλοι ακτιβιστές στην περιοχή ανακοίνωσαν ότι είδαν μεγάλο αριθμό δυνάμεων του στρατού να μετακινούνται προς την Αρίχα.
Σύμφωνα με ακτιβιστές, οι περισσότεροι κάτοικοι της Αρίχα έχουν εγκαταλείψει την πόλη τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας των σφοδρών βομβαρδισμών.

Η Αρίχα κατελήφθη από ισλαμιστικές ομάδες των εξεγερμένων, μεταξύ αυτών η Άχραρ αλ Σαμ και άλλες μονάδες που συνδέονται με την αλ Κάιντα, στις 24 Αυγούστου.

Ο συριακός στρατός έχει κερδίσει έδαφος τους τελευταίους μήνες στην κεντρική Συρία και γύρω από τη Δαμασκό, όμως δεν έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες στα βόρεια και ανατολικά της χώρας που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων.

Οι δυνάμεις του Άσαντ απειλούν ότι θα ξεκινήσουν μια νέα εκστρατεία στο βορρά, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποια μεγάλη επίθεση. Αντίθετα, φαίνεται ότι προσπαθούν να ενισχύσουν τους θύλακες που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους.
Στο μεταξύ ένας αγωγός φυσικού αερίου στη βορειοανατολική Συρία υπέστη ζημιές από «μια ομάδα ενόπλων τρομοκρατών», προκαλώντας τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου, όπως μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο Sana.

Η επίθεση σημειώθηκε στην περιοχή Σαφίρα, 25 χιλιόμετρα βόρεια της Ντέιρ αλ Ζορ, και ο αγωγός αερίου πήρε φωτιά, διευκρίνισε το πρακτορείο.

Επίσης εξαιτίας της επίθεσης αναγκάστηκε να κλείσει το εργοστάσιο παραγωγής αερίου Τζίμπσα, το οποίο παράγει 1,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα. Η διακοπή παροχής φυσικού αερίου θα επηρεάσει, σύμφωνα με το Sana, την τροφοδοσία των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης το Sana μετέδωσε ότι σημειώθηκε και μια άλλη επίθεση σε μια πετρελαιοπηγή κοντά στη Χασάκα, η οποία παρήγαγε 3.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από «μια άλλη ομάδα τρομοκρατών που είχε στόχο να κλέψει πετρέλαιο».