Η Βουλγαρία θεωρεί ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του για να τερματίσει τη βία στη Συρία, εκτίμησε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι.

«Η Βουλγαρία εκφράζει ανησυχία για τις πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων σε ένα προάστιο της Δαμασκού, στις 21 Αυγούστου και καταδικάζει την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 1400 αθώους πολίτες. Η χρήση χημικών όπλων αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και στις ηθικές αξίες ενώ υπονομεύει τους διεθνείς κανόνες για τη διεξαγωγή των πολεμικών επιχειρήσεων» ανέφερε ο κ. Ορεσάρσκι, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χθες από την υπηρεσία ενημέρωσης της κυβέρνησης.

Οι δράστες του ειδεχθούς εγκλήματος πρέπει να λογοδοτήσουν και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον δεύτερο ανάλογο περιστατικό.

Οι εξελίξεις στη Συρία έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο, γεγονός που απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Υπό αυτές τις συνθήκες, θεωρεί ότι ευθύνη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι να σταματήσει τη βία και να προετοιμάσει το έδαφος για ευρύ πολιτικό διάλογο, που είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρεθεί βιώσιμη πολιτική λύση που θα τερματίσει το μαρτύριο του λαού της Συρίας, υπογράμμισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Η Βουλγαρία θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή, θα εργαστεί προς τη διατύπωση μιας κοινής ευρωπαϊκής θέσης και θα συμβάλλει στην επίτευξη ειρήνης, δικαιοσύνης και στην έναρξη δημοκρατικών διαδικασιών στη Συρία, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο κ. Ορεσάρσκι.