Η Ρωσία εξακολουθεί και σήμερα να βρίσκεται αντιμέτωπη με εκτεταμένες πλημμύρες χωρίς προηγούμενο, οι οποίες σαρώνουν την Άπω Ανατολή της και πλέον απειλούν το Καμσαμόλσκ στον Αμούρ, ένα σημαντικό βιομηχανικό κέντρο με πάνω από 250.000 κατοίκους.

«Η στάθμη των υδάτων του ποταμού Αμούρ εξακολουθεί να αυξάνει στην περιοχή του Χαμπαρόφσκ, ενώ η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη στο Καμσαμόλσκ στον Αμούρ», ανακοίνωσε ο νέος αντιπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας στην Άπω Ανατολή Γιούρι Τρούτνιεφ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Η στάθμη στον ποταμό Αμούρ, ο οποίος έχει υπερχειλίσει εξαιτίας των κατακλυσμιαίων βροχοπτώσεων που σαρώνουν την Άπω Ανατολή από τα τέλη Ιουλίου, έφθανε σήμερα τα 8,20 μέτρα στο Καμσαμόλσκ στον Αμούρ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιούρι Βαράκιν, στέλεχος της ρωσικής μετεωρολογικής υπηρεσίας Ροσγκιντραμέτ.

Η προηγούμενη ιστορικά υψηλή στάθμη υδάτων στην πόλη αυτή είχε καταγραφεί το 1949 και ήταν 7,01 μ., υπογράμμισε ο ίδιος.

Επίσης και στο Χαμπαρόφσκ, σημαντική πόλη με 600.000 κατοίκους κοντά στα σύνορα με την Κίνα, η στάθμη των υδάτων μετρήθηκε στα 8,05 μέτρα.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, το επίπεδο των υδάτων στο Χαμπαρόφσκ πιθανότατα θα αυξηθεί περαιτέρω και θα φθάσει τα 8,2 -8,3 μ. εντός των προσεχών ημερών, ενώ στο Καμσαμόλσκ στον Αμούρ θα ανέλθουν στα 9,3-9,8 μ., τόνισε ο Βαράκιν.

«Αυτό συνεπάγεται πως θα μετακινηθούν άλλοι 36.000 κάτοικοι», εκτίμησε ο Τούτνιεφ στη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβιέντεφ.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων αναφέρει πως περίπου 15.000 άνθρωποι χρειάσθηκε πρόσφατα να απομακρυνθούν από τις περιοχές του Χαμπαρόφσκ, του Αμούρ και του Μπιραμπιτζάν.