Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας κατέστρεψαν 20 κατοικίες κατά μήκος των συνόρων Αιγύπτου – Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων την Τρίτη, σε μια κίνηση η οποία ερμηνεύεται από την παλαιστινιακή Χαμάς, η οποία ελέγχει το θύλακα από το 2007, σαν προσπάθεια απομόνωσής της με τη δημιουργία «νεκρής ζώνης».

Οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου έχουν αρχίσει το τελευταίο διάστημα εντατικές επιχειρήσεις κατά ισλαμιστών ενόπλων στη Χερσόνησο του Σινά, η οποία συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, πολιτικού συμμάχου της Χαμάς.

Η Αίγυπτος κατηγορεί την ισλαμιστική οργάνωση ότι παρέχει βοήθεια στους αιγύπτιους φονταμενταλιστές.

Η επιχείρηση περιλαμβάνει το κλείσιμο στοών οι οποίες επικοινωνούν με τη Γάζα και οι αιγυπτιακές αρχές θεωρούν ως διόδους μεταφοράς όπλων, ανδρών και αγαθών μεταξύ Γάζας και Σινά.

Οι κάτοικοι της αιγυπτιακής πλευράς των συνόρων σημειώνουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι οι ένοπλες δυνάμεις άρχισαν για πρώτη φορά και την κατεδάφιση κατοικιών, καθώς πιθανότατα υποπτεύονται ότι χρησιμοποιούνται για να αποκρύπτονται οι είσοδοι και έξοδοι των στοών ή για κάλυψη ισλαμιστών μαχητών.

Ανάλογες ενέργειες έκανε στο παρελθόν και το Ισραήλ, από την παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων, επικαλούμενο λόγους ασφαλείας, πριν από το 2005, οπότε και αποχώρησε από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Απορρίπτουμε κάθε προσπάθεια δημιουργίας νεκρής ζώνης. Τέτοιες ζώνες δεν πρέπει ποτέ να δημιουργούνται μεταξύ αδελφών και φιλικών χωρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, Εχάμπ Αλ Γκσάιν.

Πηγή του αιγυπτιακού στρατού επιβεβαίωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου έχουν εντατικοποιήσει την προσπάθειά τους για το κλείσιμο των στοών, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν έχουν δοθεί εντολές για τη δημιουργία «νεκρής ζώνης».