Ένας Σύρος ιατροδικαστής, ο οποίος έχει στοιχεία ότι η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έκανε χρήση χημικών όπλων σε μια επίθεση κοντά στο Χαλέπι τον Μάρτιο, αυτομόλησε και μετέβη στην Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης από την Κωνσταντινούπολη.

Ο Αμντελταουάμπ Σαχρούρ, επικεφαλής της ιατροδικαστικής επιτροπής στο Χαλέπι, θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία που έχει για την επίθεση με χημικά όπλα στις 19 Μαρτίου στο Χαν αλ Άσαλ, δήλωσε η εκπρόσωπος του συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης Σάρα Κάρκουρ.

Ο Σαχρούρ έχει έγγραφα που αποδεικνύουν ότι πραγματοποιήθηκε μια επίθεση με χημικά όπλα, όπως και μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων από τις αστυνομικές αρχές που έρχονται σε αντίθεση με την εκδοχή της συριακής κυβέρνησης για τα γεγονότα, δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος της συριακής αντιπολίτευσης.

Η επίθεση στο Χαν αλ Άσαλ στο Χαλέπι προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 24 ανθρώπων. Η συριακή κυβέρνηση και οι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για την επίθεση αυτή, στην οποία φέρεται ότι έγινε, σύμφωνα και με τις δύο πλευρές, χρήση χημικών όπλων.

Η Ρωσία, η οποία μαζί με το Ιράν είναι ο στενότερος σύμμαχος της Συρίας, ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι η δική της επιστημονική ανάλυση έδειξε ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε ο νευροπαραλυτικός παράγοντας σαρίν και ότι το πιθανότερο είναι ότι πραγματοποιήθηκε από τους αντάρτες.

Και οι δύο πλευρές διαψεύδουν ότι έχουν κάνει χρήση χημικών όπλων.