Εισαγγελείς του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Ρουμανίας απήγγειλαν την κατηγορία της διάπραξης γενοκτονίας το 1956-1963 στον Αλεξάντρου Βισινέσκου, πρώην διοικητή της φυλακής στο Ράμνιτσου Σάρατ, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οι εισαγγελείς κάλεσαν, σήμερα, τον Αλεξάντρου Βισινέσκου στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα και του ανακοίνωσαν ότι βαρύνεται με την κατηγορία της διάπραξης γενοκτονίας.

"Οι εισαγγελείς αποφάσισαν να ασκηθεί δίωξη κατά του Αλεξάντρου Βισινέσκου για τη διάπραξη γενοκτονίας, επειδή όταν ήταν διοικητής της φυλακής του Ράμνιτσου Σάρατ το 1956-1963, οι κρατούμενοι ζούσαν σε τόσο κακές συνθήκες που οδήγησαν στη φυσική καταστροφή τους. Περιόριζε την πρόσβασή τους στην ιατρική και φαρμακευτική φροντίδα και στην ιατρική βοήθεια, αρνείτο να τους χορηγήσει την κατάλληλη ιατρική βοήθεια, δεν επέτρεπε τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής σε ασθενείς, ούτε τη μεταφορά τους σε νοσηλευτικά ιδρύματα. Άφηνε τους κρατούμενους εκτεθειμένους στο κρύο, τους στερούσε τη σίτιση με αποτέλεσμα να λιμοκτονούν, τους τιμωρούσε και τους βασάνιζε, χρησιμοποιούσε βία εναντίον τους, αγνοούσε τα αιτήματα και τις εκκλήσεις τους και συνέβαλε στη φυσική εξαθλίωσή τους" αναφέρεται στην ανακοίνωση της γενικής εισαγγελίας της Ρουμανίας.

Ο Αλεξάντρου Βισινέσκου ήταν ένας από τους 35 βασανιστές, την ταυτότητα των οποίων εξακρίβωσε το Ινστιτούτο Έρευνας για τα Εγκλήματα του Κομμουνισμού. Εναντίον του είχαν καταθέσει μήνυση πρώην πολιτικοί κρατούμενοι, οι οποίοι τον είχαν χαρακτηρίσει "άκρως βάναυση προσωπικότητα".

Ύστερα από έρευνες, το Ινστιτούτο Έρευνας για τα Εγκλήματα του Κομμουνισμού συγκέντρωσε στοιχεία που αποδεικνύουν το γεγονός ότι ο αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία Αλεξάντρου Βισινέσκου ήταν διοικητής της συγκεκριμένης φυλακής, στην οποία οι πολιτικοί κρατούμενοι κρατούνταν υπό απάνθρωπες συνθήκες.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, το καθεστώς που επικρατούσε μπορεί να χαρακτηριστεί "μέσο εξόντωσης", καθώς προκάλεσε το θάνατο αρκετών πολιτικών κρατούμενων.

Ο Αλεξάντρου Βισινέσκου είναι σήμερα 88 ετών και ζει στο Βουκουρέστι.