Σε απόγνωση βρίσκονται πολλοί φοιτητές, οι οποίοι μεταξύ όλων των άλλων εξόδων τους, καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να πληρώσουν ενοίκια, τα οποία, παρά την κρίση, εξακολουθούν να «καίνε».

Όπως προκύπτει, τόσο σε Λευκωσία όσο και σε Λεμεσό που υπάρχουν Πανεπιστήμια, τα ενοίκια διαμερισμάτων κυμαίνονται ως εξής:

Για ένα δυάρι, οι τιμές ξεκινούν από 400 με 450 ευρώ
Για μια γκαρσονιέρα, τα ενοίκια ξεκινούν από 250 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 350 ή και 400.

Κοντά στις τιμές των διαμερισμάτων ενός υπνοδωματίου κυμαίνονται επίσης και τα χρήματα που ζητούνται για στούντιο.  
Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν, σε μια περίπτωση, ιδιοκτήτης στούντιο στη Λευκωσία ζητούσε από ενδιαφερόμενους το ποσό των 500ων περίπου ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι πιο πάνω τιμές, σε αρκετές περιπτώσεις διαφοροποιούνται προς τα πάνω, όταν τα διαμερίσματα βρίσκονται σε περιοχή κοντά στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Προτιμούν να πηγαινοέρχονται

Τα τσουχτερά ενοίκια προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό στους φοιτητές, οι οποίοι πλέον δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις της φοίτησης τους.  Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών προτιμούν να πηγαινοέρχονται στις πόλεις από επαρχιακές περιοχές, χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σημειώνεται πως παρόλο το γεγονός ότι διανύουμε τον Σεπτέμβριο, πολλοί φοιτητές δεν έχουν ακόμα προχωρήσει σε ενοικίαση σπιτιών, ελπίζοντας σε μειώσεις από τους ιδιοκτήτες. Κάτι τέτοιο είναι πρωτοφανές, καθώς άλλες χρονιές, οι φοιτητές έσπευδαν να ενοικιάσουν διαμερίσματα από τον Αύγουστο.

Σε επικοινωνία που είχαμε με φοιτητικές παρατάξεις, μας μετεφέρθηκε η εικόνα που επικρατεί. Παράλληλα, εκφραστήκαν ανησυχίες για ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα έχει το όλο θέμα και στην παιδεία, καθώς κατά τη φετινή χρονιά πολλοί νέοι, δυσκολευόμενοι να αντεπεξέλθουν οικονομικά, προτιμούν να αναβάλουν για αργότερα τις σπουδές τους ή και να μην σπουδάσουν καθόλου.

Ο Γενικός Οργανωτικός της Πρωτοπορίας, Μάριος Ηλία, δήλωσε στο Sigmalive ότι φέτος ειδικά, το πρόβλημα με τα ενοίκια είναι τεράστιο, ενώ από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Προοδευτικής, Χρίστος Μιχαήλ κάλεσε τη βουλή να επανεξετάσει άμεσα το ζήτημα της μείωσης ενοικίων.