current views are: 1

3 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση14:31

Ομπάμα: Η Συρία δεν είναι ούτε Αφγανιστάν, ούτε Ιράκ – Θα εγκρίνει δράση το Κογκρέσο

Βέβαιος για την τελική έγκριση της πρότασής του για περιορισμένο πυραυλικό χτύπημα κατά του καθεστώτος Άσαντ της Συρίας από το αμερικανικό Κογκρέσο δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα την Τρίτη, συμπληρώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν μακρόπνοο σχεδιασμό ώστε να βοηθήσουν τους σύρους αντάρτες να νικήσουν τις δυνάμεις του συριακού στρατού.

Δημοσίευση 14:31’
αρθρο-newpost

Βέβαιος για την τελική έγκριση της πρότασής του για περιορισμένο πυραυλικό χτύπημα κατά του καθεστώτος Άσαντ της Συρίας από το αμερικανικό Κογκρέσο δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα την Τρίτη, συμπληρώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν μακρόπνοο σχεδιασμό ώστε να βοηθήσουν τους σύρους αντάρτες να νικήσουν τις δυνάμεις του συριακού στρατού.

Η Συρία «δεν είναι το Ιράκ. Δεν είναι το Αφγανιστάν», υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε στον Λευκό Οίκο με επικεφαλής του Κογκρέσου.

Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της αμερικανικής κυβέρνησης να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει την στρατιωτική δράση κατά της Συρίας σε απάντηση για την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς.

Ο Ομπάμα ζήτησε μια άμεση ψηφοφορία στο Κογκρέσο και επανέλαβε ότι η σχεδιαζόμενη επιχείρηση των ΗΠΑ θα είναι περιορισμένη σε έκταση και δεν θα επαναληφθούν οι μακροχρόνιοι αμερικανικοί πόλεμοι στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

«Το σημαντικό στοιχείο στο οποίο θέλω να δώσω έμφαση είναι ότι το στρατιωτικό σχέδιο που έχει αναπτυχθεί από το μεικτό γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων είναι αρμόζον. Είναι περιορισμένο. Δεν εμπλέκει χερσαία στρατεύματα. Δεν είναι το Ιράκ. Δεν είναι το Αφγανιστάν», σημείωσε.

Ο πρόεδρος εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι το Κογκρέσο θα ψηφίσει υπέρ της αμερικανικής στρατιωτικής δράσης στην Συρία και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ένα ευρύτερο σχέδιο για να βοηθήσουν τους Σύρους αντάρτες να νικήσουν τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Αυτό που οραματιζόμαστε είναι κάτι περιορισμένο. Είναι κάτι αρμόζον. Θα υποβαθμίσει τις ικανότητες του Άσαντ», επανέλαβε.

«Ταυτοχρόνως έχουμε μια ευρύτερη στρατηγική η οποία θα μας επιτρέψει να αναβαθμίσουμε τις ικανότητες της αντιπολίτευσης», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε επίσης την πρόθεσή του να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των βουλευτών σχετικά με την έγκριση της χρήσης ισχύος την οποία παρέπεμψε ο Λευκός Οίκος στο Κογκρέσο.

«Ανυπομονώ να ακούσω τις διάφορες ανησυχίες των μελών που βρίσκονται σήμερα εδώ. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτές οι ανησυχίες μπορούν να αντιμετωπιστούν», σημείωσε.

«Δεν θα απευθυνόμουνα στο Κογκρέσο αν δεν σοβαρολογούσα όσον αφορά τις διαβουλεύσεις και δεν πίστευα ότι διαμορφώνοντας την έγκριση ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα φέρουμε εις πέρας την αποστολή, θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί», σημείωσε.

Στην ερώτηση αν είναι πεπεισμένος πως το Κογκρέσο θα ψηφίσει υπέρ ενός πλήγματος, ο Ομπάμα απάντησε: «Είμαι».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε παράλληλα την «ισχυρή» του πεποίθηση πως η συριακή κυβέρνηση έκανε χρήση χημικών όπλων κατά του λαού της και σημείωσε ότι αυτό θέτει μια σοβαρή απειλή εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ και την περιοχή.

Εξουσιοδότηση σε Ομπάμα από τους Ρεπουμπλικάνους

Μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο Λευκό Οίκο, ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει το κάλεσμα για χρήση στρατιωτικής βίας στη Συρία.
Ενθάρρυνε παράλληλα και τα υπόλοιπα μέλη του Κογκρέσου να πράξουν το ίδιο.

«Οι ΗΠΑ σε ολόκληρη την ιστορία τους έχουν σταθεί υπερασπιστές της δημοκρατίας και της ελευθερίας στον κόσμο», δήλωσε ο κ. Μπένερ. 

«Πρέπει να υπάρξει απάντηση σε αυτά τα όπλα. Μόνον οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη δυνατότητα, αλλά και τη δύναμη να σταματήσουν τον Άσαντ ή να προειδοποιήσουν άλλους ότι αυτού του τύπου η συμπεριφορά δεν θα γίνεται ανεκτή. Εκτιμώ τη στάση του προέδρου να τείνει χείρα συνεργασίας σε εμένα και στους συναδέλφους μου στο Κογκρέσο το τελευταίο διάστημα», κατέληξε ο κ. Μπένερ.

Την υποστήριξή του στο κάλεσμα Ομπάμα για στρατιωτική δράση στη Συρία εξέφρασε και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Έρικ Κάντορ

Την εκτίμηση ότι Βουλή και Γερουσία των ΗΠΑ θα εξουσιοδοτήσουν τελικώς τον Μπαράκ Ομπάμα να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία κατά της Δαμασκού εξέφρασε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.


σχετικα αρθρα