Δεκαοκτώ από τους 69 ισλαμιστές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που εκτίουν ποινές φυλάκισης για συνομωσία κατά του κράτους έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθούν για «την κακομεταχείριση» στην οποία ισχυρίζονται ότι υποβάλλονται, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Οι απεργοί πείνας, έξι εκ των οποίων ξεκίνησαν την απεργία στις 31 Ιουλίου, διαμαρτύρονται κυρίως για «την κακομεταχείριση» στην οποία υποβάλλονται από τις σωφρονιστικές αρχές της χώρας και «τον περιορισμό στις οικογενειακές επισκέψεις» που τους έχει επιβληθεί, προσθέτει η οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία ζητεί να υπάρξει «άμεση δράση» υπέρ των κρατούμενων αυτών.

Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται επίσης για την «έλλειψη φωτισμού» και για την «διακοπή του κλιματισμού» σε μια περίοδο που σημειώνονται ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα. Παράλληλα «αρνούνται να σταματήσουν την απεργία πείνας αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους για μια πιο δίκαιη μεταχείριση», υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Τρεις κρατούμενοι από τους έξι που έχουν ξεκινήσει την απεργία από τα τέλη του Ιουλίου είναι «σε κρίσιμη κατάσταση», σημειώνει η οργάνωση, η οποία καλεί τις αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να προστατεύσουν τους κρατούμενους «από οποιαδήποτε μορφή κακομεταχείρισης και βασανισμού» και να επιτρέψουν «τακτικές» επισκέψεις από τις οικογένειές τους.

Οι απεργοί πείνας είναι μεταξύ των 69 ανθρώπων που συνδέονται με τους Αδερφούς Μουσουλμάνους και οι οποίοι καταδικάστηκαν στις 2 Ιουλίου σε ποινές κάθειρξης από 7 έως 15 ετών από δικαστήριο του Αμπού Ντάμπι, το οποίο αθώωσε 25 άλλους κατηγορούμενους, μεταξύ αυτών και 13 γυναίκες.

Οι 69 καταδικασθέντες κατηγορούνται ότι δημιούργησαν μια μυστική ομάδα με στόχο να «πάρουν την εξουσία» και να έχουν επαφές με τη διεθνή οργάνωση των Αδερφών Μουσουλμάνων.