Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν ζητεί από την Αμερική να πάει σε πόλεμο αλλά να του δοθεί η έγκριση να αποτρέψει τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Άσαντ στη Συρία, τόνισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

Μάλιστα ο ίδιος διαβεβαίωσε πως δεν θα σταλούν χερσαίες δυνάμεις, σημειώνοντας ότι ο Ομπάμα δεν έχει την πρόθεση να αναπτύξει στρατεύματα στο συριακό έδαφος.

«Δεν είναι η ώρα τώρα να απομονωθούμε. Δεν είναι η στιγμή για να είμαστε θεατές μιας σφαγής», τόνισε και πρόσθεσε: «Ούτε η χώρα μας, ούτε η συνείδησή μας, μπορούν να μας επιτρέψουν να πληρώσουμε το τίμημα της σιωπής».

Παράλληλα ο Κέρι ανέφερε ότι οι πρόεδροι Ρωσίας και ΗΠΑ ενδέχεται να συζητήσουν το θέμα της Συρίας στη σύνοδο κορυφής της G20 που θα διεξαχθεί στην Αγία Πετρούπολη.

Όπως σημείωσε, Ουάσινγκτον και Μόσχα ήδη συνεργάζονται για την επίλυση της συριακής κρίσης, επισημαίνοντας τις κοινές προσπάθειες Αμερικανών και Ρώσων να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις εμπόλεμες πλευρές. Η Ρωσία αναζητεί σοβαρά μια διέξοδο και συνεργάζεται, τόνισε.

Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, υποστήριξε πως αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτύχουν να αναλάβουν δράση κατά της χρήσης χημικών όπλων στη Συρία, τότε αυτό θα έβλαπτε την αξιοπιστία της χώρας όσον αφορά άλλες υποχρεώσεις συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης του Ομπάμα να αποτρέψει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Ο λόγος των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να σημαίνει κάτι», επεσήμανε.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Άμυνας, οι στόχοι μιας στρατιωτικής επέμβασης θα ήταν να περιοριστεί η δυνατότητα του συριακού καθεστώτος να διαπράξει και άλλες επιθέσεις με χημικά. «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτό το στόχο μέσω μιας περιορισμένης στρατιωτικής επιχείρησης», τόνισε.

Νωρίτερα ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ομπάμα, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει το κάλεσμα για χρήση στρατιωτικής βίας στη Συρία. Παράλληλα ενθάρρυνε και τα υπόλοιπα μέλη του Κογκρέσου να πράξουν το ίδιο.

«Οι ΗΠΑ σε ολόκληρη την ιστορία τους έχουν σταθεί υπερασπιστές της δημοκρατίας και της ελευθερίας στον κόσμο», δήλωσε ο κ. Μπένερ.