Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Μία εξωτερική επέμβαση έστω και με πυραύλους κατά της Συρίας θα οδηγήσει σε μία γενικευμένη σύρραξη, προειδοποιεί ο Ντουράν Καλκάν- μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του PKK και επισημαίνει: «Όλοι πρέπει να δούνε πως μια επέμβαση στην Συρία θα προκαλέσει ένα περιφερειακό πόλεμο. Ένα πόλεμο Μέσης Ανατολής».

Ο Καλκάν αναλύοντας όλη την κατάσταση είπε : «Μέχρι τώρα σε ένα διάστημα πάνω από 20 έτη, ο πόλεμος αυτός ήταν κυρίως ιδεολογικός και πολιτικός ενώ η στρατιωτική του διάσταση είχε παραμεριστεί. Λέχθηκε πως αυτό ήταν χαρακτηριστικό του 3ου παγκόσμιου πολέμου.

Αν όμως τώρα υπάρξει μια εξωτερική επέμβαση στην Συρία είτε επέμβουν με συμφωνία ΗΠΑ-Ευρώπης-Κίνας-Ρωσίας, είτε διασπαστούν και επέμβουν μόνο ΗΠΑ-Ευρώπης-ΝΑΤΟ οι οποίοι θα έρθουν στη συνέχεια σε σύγκρουση με Ρωσία , Κίνα και Ιράν».

Το ηγετικό στέλεχος των Κούρδων εκφράζει τον έντονο φόβο του ότι μπορούμε να οδηγηθούμε χωρίς να το καταλάβουμε σε μια γενικευμένη σύρραξη.

«Η κατάσταση αυτή θυμίζει κάτι ανάλογο με αυτό που έγινε και στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα διαμορφωθεί στην Μέση Ανατολή μια κατάσταση στρατιωτικού παγκόσμιου πολέμου. Ο ιδεολογικός και πολιτικός πόλεμος γίνεται πλέον στρατιωτικός. Αυτός ο πόλεμος σίγουρα δεν θα περιοριστεί στην Συρία.

Θα μεταδοθεί στο Ιράκ. Θα περιλάβει ολόκληρο το Κουρδιστάν και η Τουρκία θα μπει στο παιχνίδι. Το Ιράν και οι Άραβες ούτως ή άλλως είναι μέσα σε αυτόν, για αυτό θα γίνει ένας περιφερειακός πόλεμος. Θα γίνει ένα Μεσανατολικός πόλεμος, όλοι πρέπει να το δούνε αυτό».

Ο Ντουράν Καλκάν επισημαίνει πως «καθώς αυτό μέχρι τώρα ήταν ορατό, δεν υπήρξαν έως τώρα στρατιωτικές παρεμβάσεις . Εάν τώρα λοιπόν δεν βρίσκεται πολιτική λύση και τίθεται στην επικαιρότητα η ένοπλη σύρραξη, τότε αυτό φέρνει καταστροφή. Η περιοχή πραγματικά θα μετατραπεί σε λίμνη αίματος. Ότι υπήρξε στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορεί να υπάρξει πάλι...».