Η Γερουσία της Βραζιλίας συγκρότησε επιτροπή που θα διερευνήσει την υπόθεση κατασκοπείας των ΗΠΑ στη Βραζιλία και ζήτησε την προστασία του δημοσιογράφου που έκανε την αποκάλυψη αυτή.

Το πρώτο μέτρο που εγκρίθηκε από την διευρευνητική αυτή επιτροπή της Βουλής ήταν να ζητηθεί από την ομοσπονδιακή αστυνομία η αστυνομική προστασία του δημοσιογράφου της βρετανικής εφημερίδας The Guardian Γκλεν Γκρίνγουαλντ, ο οποίος ζει στη Βραζιλία και αποκάλυψε έγγραφα που στηρίζουν τις πληροφορίες αυτές, όπως και η προστασία του βραζιλιάνου συντρόφου του Ντέιβιντ Μιράντα.

«Είναι απαραίτητοι για την έρευνα και νομίζουμε ότι είναι και οι δύο σε μια ευάλωτη κατάσταση», δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής Βανέσα Γκραζιοτίν του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο Γκρίνγουαλντ που ζει στο Ρίο ντε Τζανέιρο αποκάλυψε αυτή την περίπτωση κατασκοπείας με βάση έγγραφα που κρατούσε ο πρώην τεχνικός της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ Εντουαρντ Σνόουντεν.

Η Βραζιλία μπορεί να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της «ακόμη κι αν οι συνδιαλέξεις της προέδρου υποκλέπτονται από τον σύντροφο Μπαράκ Ομπάμα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της διερευνητικής επιτροπής Πέδρο Τάκες.