Πυρά κατά των αιγυπτιακών αρχών εξαπέλυσε ο τηλεοπτικός δορυφορικός όμιλος Al Jazeera του Κατάρ, κάνοντας λόγο για παρεμβολές στις εκπομπές του στην Αίγυπτο ενώ συνεχίζει την κάλυψη της αστυνομικής καταστολής των ισλαμιστών στη χώρα αυτή.

Χθες η αιγυπτιακή δικαιοσύνη έδωσε εντολή να κλείσει το Al-Jazeera Mubasher Misr, το αιγυπτιακό κανάλι του δικτύου του Κατάρ, καθώς και τρία ακόμη τοπικά ισλαμικά τηλεοπτικά δίκτυα.

«Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες» τους οποίους προσέλαβε το δίκτυο εντόπισαν σημεία στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα από τα οποία προέρχονται οι παρεμβολές, τονίζει το δίκτυο στην ιστοσελίδα του.

Οι εμπειρογνώμονες είναι «σίγουροι για τον τόπο και τον υπεύθυνο» των παρεμβολών, προσθέτει το δίκτυο διευκρινίζοντας ότι εντοπίστηκαν σημεία στο ανατολικό και δυτικό Κάιρο, κυρίως στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ως τόποι προέλευσης των παρεμβολών.
Το Αλ Τζαζίρα ανακοίνωσε ότι υποχρεώθηκε να αλλάξει τις συχνότητές του πολλές φορές προκειμένου οι τηλεθεατές του να πιάνουν τα ενημερωτικά και αθλητικά κανάλια του.

Οι αρχές και τα ΜΜΕ στην Αίγυπτο κατηγορούν το Al Jazeera για μεροληπτική κάλυψη των αιματηρών γεγονότων που σημειώθηκαν μετά την αποπομπή από τον στρατό στις 3 Ιουλίου του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι μετά τις μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις που ζητούσαν την απομάκρυνσή του.

Το δίκτυο του Κατάρ κάλυψε εκτενώς τις διαδηλώσεις κατά της σύλληψης του Μοχάμεντ Μόρσι και την αστυνομική καταστολή των Αδελφών Μουσουλμάνων, το κίνημα από το οποίο προέρχεται ο αποπεμφθείς πρόεδρος.

Το Κατάρ, το πλούσιο σε φυσικό αέριο εμιράτο του Κόλπου, που ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές του Μόρσι, είχε καταδικάσει την αστυνομική καταστολή των υποστηρικτών του ισλαμιστή προέδρου.