Ο πρώτος θάνατος που οφείλεται στον κορονοϊό MERS καταγράφηκε στο Κατάρ, όπως ανακοίνωσε το Ανώτερο Συμβούλιο Υγείας του Εμιράτου του Κόλπου, και γράφει σήμερα ο Τύπος στη χώρα.

Το θύμα, μια 59χρονη γυναίκα που έπασχε από χρόνιες παθήσεις, πέθανε στις 31 Αυγούστου, μια εβδομάδα μετά την εισαγωγή της σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομειακού κέντρου.

Δύο ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού καταγράφηκαν στο εμιράτο: Πρόκειται για έναν 59χρονο και έναν 29χρονο που εισήχθησαν στο νοσοκομείο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, σύμφωνα με το συμβούλιο υγείας.

Ένας πολίτης του Κατάρ που είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό MERS πέθανε σε νοσοκομείο του Λονδίνου στις 28 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσιεύτηκε στο Ίντερνετ στις 30 Αυγούστου, 50 άνθρωποι σε συνολικά 108 επιβεβαιωμένα κρούσματα στον κόσμο, έχασαν τη ζωή τους μετά τη μόλυνσή τους από τον κορονοϊό που προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα, πνευμονία και ταχεία νεφρική ανεπάρκεια. Η Σαουδική Αραβία είναι η πλέον πληγείσα χώρα.

Ο νέος ιός, τον οποίο ο ΠΟΥ ορίζει ως αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό που ευθύνεται για το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) που είχε προκαλέσει τον θάνατο 800 ανθρώπων παγκοσμίως το 2003.

Στις 9 Αυγούστου, μελέτη που δημοσίευσε η ιατρική επιθεώρηση The Lancet ανέφερε ότι οι αραβικές καμήλες μπορεί να είναι ένας από τους φορείς της μετάδοσης του κορονοϊού MERS στον άνθρωπο.